Suyun Gözüne / Kemal Erdoğan

Sahip ‘’SİZ ‘’Adana ‘DA

Çok Güzel Hareketler

 

Çözümleri bulmak için önce doğru soruları sormak gerekir.

Bu şehirdeki en önemli 11 kurum hangisi?

Bu kurumların başkanları birbirleriyle ne sıklıkta iletişim kurarlar?

Ortak akılla, bütünsel bir yaklaşımla yürüttükleri bir program var mıdır? Yoksa her kurum kendi alanına koşturup ara ara kısa paslaşmalarla mı yetinmektedir?

İşte!

Bu sorunun cevabını arıyorum;

Sektöründe, alanında emek harcamış insanlara bu soruları soruyorum…

ATAK A.Ş.’nin Genel Müdürü İlhami Günsel’e de bu soruları sordum;

Adana’daki en önemli 11 kurum içinden, dördü bir adım atıp,

Adana için kanayan bir yara olan ‘tanıtım’ konusunda insiyatif aldılar.

Adanalı’nın buna sahip çıkmasını dört elle sarılmasını ümit ediyorum.

Adana da her sektörün birlik ve beraberlik için ne yaptıklarını sorgulayıp bu konuda somut adımlar atmasının zamanı geldi.

 

Portakal Çiçeği Karnavalı yarattğı sinerji ile ATAK A.Ş. ‘yi doğurdu diyebiliriz .

ATAK A.Ş. adımlarının birçok sektörde hareketlenme yaratığını görüyoruz;

Adana’daki SİAD’lar ortak platform oluşturdular. Ekonomi konularında birlikte hareket etme kararı aldılar. Öncelikler belirlediler. İlk hedef olarak Yumurtalık Enerji Bölgesi’ni seçtiler. http://www.5ocaknews.com/haberler/guncel/stk-lar-ekonomi-platformunu-kurdu.html

 

Öte yandan,

ÇUKTOB İzmir ve İstanbul’da düzenlenecek fuara Kalkınma Ajansı ve Turizm Müdürlüğü ile ortak hareket etme kararı alıyor.

(http://www.dha.com.tr/cukurovanin-tanitimi-icin-gucbirligi_1086158.html)

Adana farklı alanlarda birlik olmayı, güzel işler başarmayı yeniden öğreniyor…

 

Sosyal bilimcilerin hep saf olduklarını söyler, Emre Kongar…

İşler kötüye gittikçe bir araya gelemeyen kurumların, bu sefer işbirliği yapacağı inancı umutla yükselir sosyal bilimcilerde.

Ortadoğu yanıbaşımızda alev alev. Kafkasya’da Rusya ile ipler iyice koptu .Soğuk bir kış kapıyı çaldı. Narenciye dalında gideceği yönü bekliyor.

Ovaya buğdaylar ekildi üstüne yağmur yağdı. Bu soğuk geçecek kışta, buğdaylar toprak altında köke çalışıp kardeşleme yapacak. Buğdayda bereketin ilk habercisi soğuk kış. Soğuk hava da köke çalışan kardeşleme yaparak çoğalan buğdayları örnek alalım mı?

Zor bir iş olan paydaşlığın berekete dönüşmesi, için safları sıklaştırıp bu güne kadar iyi yapmadığımız işbirliğini yapmaya başlayalım mı, ne dersiniz?

Bu sefer birlik Olsun.

 

 

A plus’ta yayınlanan, Kemal Erdoğan’ın İlhami Günsel ile  röportajı:

 

Günsel: ‘BÜYÜK ATEŞ, UFAK KIVIMCIMLARLA BAŞLAR’

“Adana’nın tanıtımı için en önemli kurum, Adana halkının kendisidir”

Adana’nın profesyonel anlamda tanıtılması amacıyla Adana Ticaret Odası, Ticaret Borsası ve Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi işbirliğiyle kurulan Adana Tanıtım ve Kalkınma A.Ş. (ATAK A.Ş.) ilk 5 projesi ile turizmi canlandırmayı, sanayiye nitelikli işgücü yaratmayı, tarımsal işsizliğe dur demeyi, girişimcileri desteklemeyi ve kente yatırımcı çekmeyi hedefliyor. 3 yıldır Adana’nın tanıtımı noktasında büyük katkı sunan Portakal Çiçeği Karnavalı’nın koordinatörlüğünü de yürüten ATAK A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü İlhami Günsel ile Adana’nın gelişimi için neler yapılabileceğini konuştuk.

 

Sizce Adana’nın tanıtımı ile ilgili en önemli 11 kurum hangileridir?

Adana’nın tanıtımı noktasında aslında en önemli kurumlar; hükümet, valilik ve buna bağlı kurumlar, belediyelerdir. Tüm bu saydığım kurumlar aslında Adana için bir takım olarak ele alınabilir. Bunun yanında meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları da takımın bir parçasıdır. Adana halkı ise bu noktada en önemli kurumdur. Halktan kopuk bir şey yapma şansımız yok. Halkla birlikte yola çıkarak, kitleleri yanınıza aldığınızda zorlukları aşacak güce ulaşırsınız

 

Peki, Adana’nın tanıtımı için önemli gördüğünüz bu kurumlar arasındaki diyaloğu nasıl buluyorsunuz?

ATAK A.Ş.‘nin kuruluşunu ve Adana’da yapılacak önemli gelişmeleri hızlandıran sebep aslında kurumlar arasındaki iletişim seviyesinin yükselmesidir. Valilik, belediye ve meslek odaları arasındaki iletişim gayet iyi durumda. Bu sayede sivil toplum kuruluşlarının işbirliği yaparak bazı projeleri ortaya çıkarmaya başladığını görüyoruz. Fakat henüz istenilen hıza erişmiş değiliz.

 

ATAK AŞ’nin kuruluş hikâyesinden söz eder misiniz?

Adana Tanıtım ve Kalkınma A.Ş.; Adana Ticaret Odası, Adana Ticaret Borsası, Adana Sanayi Odası, Adana Organize Sanayi Bölgesi’nin işbirliği ile kuruldu. Bu 4 meslek odasının mantığı Adana’nın kalkınmasında beraber hareket etmekti. Bu kuruluşlar sürekli birbirleriyle iletişim halindeler, başkanları nezdinde çok iyi bir iletişim düzeyleri var. ATAK A.Ş.’de bu kuvvetli iletişim sayesinde ortaya çıktı.

 

Bu birliktelik Adana’da yıllardır beklenen bir şeydi. Peki, ATAK A.Ş.’nin kamuoyundaki algısı nasıl?

Çok pozitif algılandı. Şimdi bize düşen iş artık somut sonuçları ortaya koyacak adımları atmak. Somut sonuçlar için belli çalışma grupları oluşturuluyor. Bundan sonraki süreç, söylenenlerin altını doldurmak için çalışmaktır.

 

Tanıtım için yüksek bir bütçe gerek. ATAK A.Ş.’nin bütçesi nedir?

Adana Kalkınma A.Ş.’nin bütçesini, tamamen idari ve network oluşturabilmek ve tanıtımın bir kısmını karşılayabilmek için kurulan bir sermaye sistemi oluşturuyor. Bu da 1 milyon düzeyinde. Bunların dışında asıl tanıtım için gerek kamu kaynaklı gerek yurtiçi, yurtdışı farklı kaynaklı rakamlar var. Adana’ya atanmış yeterince kaynak var fakat kullanılamıyor. Bunları doğru projelendirip, değerlendireceğiz. ‘Para bitti, hadi kurucular bir daha para koysun’ mantığıyla davranmak doğru değil. ATAK A.Ş.’nin gelirlerini mutlaka finanse edecek kaynak oluşturarak ilerleyeceğiz. Yoksa 1 milyon gibi bir rakam bir şehrin tanıtımı için hiçbir şey değil.

 

Adana kebap ve şalgamıyla biliniyor. Birde “Portakal Çiçeği Karnavalı’’ , ‘’Altın Koza’’ , ‘’TÜYAP Kitap Fuarı’’ gibi sesini duyuran belli başlı etkinlikler oluyor. Tüm bunlar sizce Adana için yeterli midir?

Tabi ki üç dört önemli etkinlikle sınırlı kalmamak lazım. Adana’nın 9- 10 ayında değişik etkinlikler yaparak kentsel hareketliliği desteklemek gerekir. Bizim bir taraftan ATAK A.Ş. olarak karnavalı uluslararası boyutlara taşıyacak planlarımız var. Diğer yandan da ATAK A.Ş. olarak Adana’nın yeni bir takım etkinliklerle buluşması için çalışıyoruz. Bu çalışmayı proje partnerleriyle birlikte yapıp ortaya bir değer çıkarmak istiyoruz. Aslında bu işi Adana’nın kurumları yapacak. Kamu ile özel sektör bir araya gelerek yeni etkinlikleri ortaya çıkaracak olan yine Adana’nın kurumları olacak. Burada ATAK A.Ş.’nin görevini mentörlük ve network olarak tanımlayabiliriz.

 

Tanıtım yaparken en önemli husus nedir?

Tanıtım yapılabilmesi için ürününüzün iyileştirilmesi, hizmet ve servis sağlayıcıların iyi durumda olması lazım. Varsayalım ki mükemmel bir tanıtımla Adana’yı yerli ve yabancı turist akımıyla yüzleştirdik ama yetersiz alt yapımız ve programlanmamış konseptimizle istediğimiz sonuca ulaşamayız. Bu sebeple bizim önceliğimiz tanıtımını yapabileceğimiz o sistemi, modern, geleneksel ve kültürel yapıları harmanlayarak tanıtımımızı gerçekleştirmek. Yerel karı en üst düzeye ulaştırarak hem gelenleri hem de onları ağırlayan Adana esnafını mutlu kılabilmeyi hedefliyoruz.

 

Projenin kaynağı nedir?

Daha önce bahsettiğim gibi proje bazlı birçok kaynak var. Bir de bu işten ticari olarak gelir elde edebilecek kesimlerin koyacakları kaynaklar olacak. Size bu konuda sevindirici bir şey söyleyeyim “Adana Sizi Bekliyor Projesi” için davet usulüyle her projeye komite üyesi belirliyoruz. Şehirdeki bu konuyla ilgili çalışmaları en ön planda olan kamu ve özel kesimlerin birinci derece temsilcilerinden oluşan 8 kişilik bir komitemiz var.

Şu ana kadar davet usulü ile belirlediğimiz komite üyelerinin tamamı gerek maddi gerek emek gerek mantık yoluyla katkı koyacaklarını fiilen bu kurumların en başındaki kişiler aracılığıyla iletmiş durumdalar. Adana’da büyük bir ihtiyaç olan bu konuda sektör bazında komiteler oluşturuyoruz. İlk komite de turizm bazında.

 

Adana ve Çukurova’yı turizm potansiyeli açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?

Adana ve Çukurova’yı turizm potansiyeli açısından Taşucu’ndan Antakya’ya kadar değerlendirmek lazım. Şu anda çevre illerle ilgili bir ortak çalışmamız yok fakat Adana’nın durumu nedir diye bir baktığımızda Adana, gerek kent içinde gerek kent dışında turistin ilgisini çekebilecek noktalar açısından komşu illere nazaran daha önemli noktada. Kent içinde gelen turistin ilk 3 günü en az bir yer göstererek geçirebiliriz. Belki 3-4 günlük bir çalışma yaparak merkez Adana olmak kaydıyla Tarsus, Osmaniye, Antakya olabilir. Bu çalışmaları yapacağız. Tabi öncelik olarak Adana kent içi ile başlayacağız. Size somut bir şey söylemem gerekirse;

Rehberli bir otobüs planlıyoruz. Adana’ya bir araç ile 30-40 dakikalık gidiş geliş mesafesinde olan iki üç nokta var. Adana’ya gelen turistin kaldığı otelde ‘bugün benim boş vaktim var nereye gidebilirim’ dediği zaman, ne gidebileceği bir yer var, ne de oraya ulaşabileceği servis, otobüs ve organizasyon var. Onu istediği yere götürecek rehberli bir araç henüz yok.

 

Kültürel açıdan baktığımızda ilk büyük başarınız sayabileceğimiz, Portakal Çiçeği Karnavalı’nın başarısının sihri nedir?

Karnavalın başarısının sihri çok basit. Halkla birlikte olmasıdır. Bu bir politik söylem değil, biz politikacı değiliz. Adana halkı seyirci olmayı sevmiyor, oyuncu olmayı seviyor. Adana işin içinde olmak istiyor. Dolayısıyla halka beraber yapalım, karnaval Adana halkına ait olsun dedik. Sözümüzü tutmamız sonucu karnaval böyle sayısal bir başarıya ulaştı. Bundan sonra artık sayıya değil kaliteye önem vereceğiz. Karnavalda kortejinden aktivitelere, stantlara varıncaya kadar her konuda kaliteye oynamak istiyoruz. Bu haliyle devam ettirdiğimiz zaman göreceksiniz ki üç sene sonra gelenlerin ‘her yıl geliyoruz, her yıl aynı şeyleri izliyoruz, karnavalın tekrar görülecek bir hali kalmadı’ serzenişiyle karşılaşabiliriz. Bizim amacımız Portakal Çiçeği Karnavalı’na sınıf atlatmak! Karnavalı önce dünyanın 50 iyi etkinliği arasına sokmak. Belki 10 sene sonra dünyanın en iyi 10 etkinliği arasına da sokabiliriz. Bu iddialı bir söz ama şunu hatırlatmak istiyorum; 3 sene önce ilk karnavalı yapmadan önce biz bile bu karnaval kortejine bir kaç yüz kişi gelir mi diye merak ediyorduk. İlk korteji gördüğümüzde katılımın çok olduğunu fark ettik. İkinci karnavalda artık karnavala katılanların sayısında tahminde bulunduk, tahminimizin üzerinde oldu. Üçüncüsünde geçtiğimiz ve önceki seneyi referans aldık ve tahminimizin 2/ 2,5 katına ulaştığını gördük. Bu işi halkla beraber yapıyorsanız, halkın içinden geleni yapıyorsunuz, kamunun ve özel sektörün desteklerini de bezeyebiliyorsanız o zaman bu başarı ortaya çıkıyor. Bundan sonra artık kalite konuşacak.

 

ATAK A.Ş. olarak yapacağınız projeler hangi sektörleri kapsıyor?

Tabi ki her sektöre yönelik çalışmalarımız ve zamansal hedeflerimiz var. Belli süre aralıklarında belli sektörlere ağırlık vererek dengeli bir şekilde ilerleme kaydetmeyi planlıyoruz. Bu kapsamda Adana Ticaret Odası’nın yapmış olduğu araştırmada Adana’daki gayri safi hasılanın %66’sını özel sektör oluşturuyor. Bu durumu göz önüne alarak her sektördeki gelişmeleri(tarım, sanayii, turizm vb.) değerlendirirken %66’lık hizmet sektörü faktörünü de göz önüne alarak ilerlememiz lazım.

İkinci olarak, 2009-2010 döneminde Adana’da Turizm Bakanlığı öncülüğünde yapılan toplantının özetine değinmem gerekirse; ‘Adana kongreler kenti mi yoksa turizm kenti mi olmalı?’ sorusuna cevap,’ Adana farklı lezzetleri ve turistik/tarihi değerleriyle ön plana çıkmalı’ olmuştur. Biz de bu sebeple turizme gereken önemi vererek yola devam edeceğiz.

 

Biraz da iletişim konusuna değinmek istiyoruz. ATAK A.Ş.’nin hedeflerini ve ATAK A.Ş.’yi oluşturacak bütünsel yapıyı nasıl anlatmayı planlıyorsunuz?

Takdir edersiniz ki Adana üzerine yapılmış çalışmalardan raflar dolusu kitaplar mevcut. Bir yenisini daha eklemeye gerek yok. ATAK A.Ş.’yi hiçbir zaman çalıştay yaparken görmeyeceksiniz. Biz bu yola çıkarken mega projeler sunmayı amaçlamıyoruz. Aksine küçük adımlar atarak büyümeyi hedefliyoruz. Bunu da zamansal ve doğru nokta atışlarıyla başaracağımıza inanıyoruz. Kurumlarımızda, ilerlemeyi hedefleyen, yeni projeler yapabilen, kendini yenileyen, fikir üreten kısacası sürekli gelişen bu ateşi yakmaya çalışacağız. Büyük bir ateş yakalım tüm memleket yararlansın diye bir iddiamız yok küçük kıvılcımlarla büyük ateşi oluşturmak ve onu sürdürülebilir hale getirmeyi istiyoruz. Büyük ateş ufak kıvılcımlarla başlar…