Suyun Gözüne / Kemal Erdoğan: ‘Bir Adana Rüyası: Başarılı olmuş bir modeli yaymak’

Portakal Çiçeği Karnavalı’nda başarılı olmuş bir modeli yaymak

Kebabı, şalgamı, portakal çiçeği karnavalı, efsane sanatçılarımız tanınıyor. Yaşayan güncel sanatçılarımızı ve gelecek vaad eden gençleri nasıl tanıtabiliriz.

Portakal Çiçeği Karnavalı’nda denenmiş ve başarılı olmuş bir formül var. Neydi başarının sırrı? Bireysel, kurumsal egoları geriye çekerek ortaklaşa büyük bir başarının bir paydaşı olmayı kabullenmek. “Ben”in önüne “Biz”i koymak. Bunu yapabildiğimiz için Karnaval başarılı oldu.

Karnaval büyüdü 5 yaşını doldurdu, gelecek sene 6 yaşında olacak. ATAK AŞ Karnaval’ın içerik kalitesini kültür ve sanat ile yükseltmek istiyor., bunun için çalışmalar yapıyor.

Bu yıl ATAK AŞ ve Seyhan Belediyesi’nin katkıları ile yaptığımız Eski Kültür Bakanı Tınaz Titiz’in yönettiği Adana Sanat Paydaşları Çalıştayı’ndan çıkan sonuçlar var. Detaylarına https://adabul.com/asp-calistay/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Sonuçlara burada kısaca değinirsek:

Adana’da sanatın önemli paydaşlarının (dernekler, üniversite, belediyeler, ilgili kamu/özel sektör kurum ve kuruluşları) bir araya gelerek özenli bir çalışma yapması şart. Şehrimizin bir kültür sanat politikası yok. ATAK AŞ Adana’nın kültür ve sanatını tanıtmak istiyor. Fakat sanat derneklerimizin web sayfasına bakınca kimdir şehrin başarılı ressamları, fotoğrafçıları, sanatçıları bunları göremiyoruz.

Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Muzaffer İzgü aramızdan ayrılan ustalarımız. Peki yaşayan iyi edebiyatçılarımız gelecek vaad eden genç sanatçılarımız kimdir?

Bunları bilmiyoruz.

“Adana Plato olacak.’’ ATAK AŞ’nin talebi üzerine Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi bir rapor hazırladı. Bu rapor üzerine değerlendirme toplantısı yapıldı, güçlü ve zayıf yönlerimiz tartışıldı. Toplantıdan önemli sonuçlar ve ödevler çıktı. Bu tarz toplantıların devamındaki en önemli eksiğimiz sonuçları ve ödevleri takip edemiyor olmamız. Sonuç ve ödevlerden çıkan reçete, birçok paydaş kurumun işbirliğini şart koşuyor. Çıkan önemli sonuçları bazı kurumlar üstlenerek hayata geçirmek zorunda.

Bir toparlanmaya, Adana Sanat Paydaşları olarak birbirimizi daha iyi tanımaya, eksiklerimizi tamamlamaya ihtiyacımız var. Sanat ile ilgili dernek ve kurumların web sayfalarındaki eksiklikleri tamamlayıp içeriklerini derinleştirmeleri, başarılı üyelerini tanıtlamaları, yaptıkları etkinlikleri daha iyi anlatmaları şart.

Kasım ayında Adana Sanat Paydaşları Çalıştayı’nın sonuçlarına odaklı bir koordinasyon toplantısını ATAK AŞ ile birlikte yapmayı hedefliyoruz. Aşağıdaki soruları ekim ayında sanat paydaşı kurumlara göndererek kasım ayındaki toplantıya hazırlıklı gelmelerini isteyeceğiz. Yetiştirebilirsek şehrimizin kültür ve sanat politikalarının belirleneceği bir sempozyum yapmayı da planlıyoruz.

Adana Sanat Paydaşları Çalıştayı’nı “soru konferansı” yöntemi ile yapmıştık. 135 sorudan 10 soruyu seçip cevaplarını aramıştık. Şimdi aşağıda yer alan 11 sorunun cevaplarını bulmak ve çözmek, ADANA SANAT PAYDAŞLARI’nın insan kaynaklarını belirlemek, paydaşları buluşturmak, var olan değerleri öne çıkarmak ve daha iyi bir yıllık etkinlik planlaması yapabilmek için çalışıyoruz.