Suyun Gözüne / Kemal Erdoğan ‘Paydaş ilişkilerine bakarken’ 5

Portakal Çiçeği Karnavalı

Başarılı Bir Model Nasıl Yaygınlaştırılır?

 

Adana’da ortak akıl nasıl bulunur, birlik beraberlik nasıl olur, bunun izini süren “ilk on bir kim’’ başlıklı röportajlarda sizlere pek bir başarı hikâyesi anlatamadım.

Ancak yaptığım bu son röportajda elim kuvvetli. Çünkü konumuz; yıllardır bir araya gelemeyen kentin önemli kurumlarının işbirliği ile gerçekleştirdiği ve hem Adanalıların hem de sivil toplum kuruluşları ile özel sektörün canı gönülden desteklediği “Nisanda Adana’da Portakal Çiçeği Karnavalı”ydı. Konuğumuz ise, Karnavalın fikir babası, gönüllü neferi, Toyota’nın Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt.

 

Ali Haydar Bozkurt’a ilk sorum “Nasıl başardık?” oldu.

Dilerseniz röportajı A plus dergisinde okuyabilir ya da videosunu linkten izleyebilirsiniz . https://youtu.be/lu05fDgkRaw

Karnaval bize; bugüne kadar yapılamayan işbirliğinin yapıldığı takdirde, kentin sıçrama yeteneğini kaybetmediğini gösterdi.

Festival, fuar gibi benzeri organizasyonlardan Adanalının başarı beklenti çıtasını yükseltti.

Adana Altın Koza Film Festivali, Sabancı Adana Tiyatro Festivali, Tüyap Kitap Fuarı ve hatta bu şehir “tarımın başkenti” diye anılıyorsa Çukurova Tarım Fuarı neden bu seviyede kurumsal işbirliği ve katılım sinerjisi yaratamıyor, neden Karnaval’daki katılımcı ruh yakalanamıyor, diye sorgulamalar yapılmasını sağladı.

Ali Haydar Bozkurt ile röportajımızda öne çıkan en önemli gelişme, röportajın manşeti  ‘’Portakal çiçeği kokusu Çukurova’ya yayılıyor’’ oldu.

Önümüzdeki yıl, 2017’de, Karnavalın süresi bir haftaya genişleyecek ve Çukurova’daki diğer illeri de kapsayacak. Karnavala gelecek misafirler için, Karnaval etkinliklerinin yanı sıra civar illere yapılabilecek bir iki günlük gezileri de kapsayan bir haftalık örnek programlar hazırlanacak. Bu bir haftada, Adana merkez olmak üzere, Türkiye’ye ve dünyaya Çukurova’daki illerin doğal, tarihi ve kültürel mirasları tanıtılacak.

Ali Haydar Bozkurt, Çukurova illeri belediye başkanlarına, oda başkanlarına festivale katılım için bir davet mektubu göndereceklerini söyledi. Ben bu kadar geniş bir platformu kapsayan organizasyonun en iyi şekilde başarılabilmesi için bölge illerin belediye başkanlarını, oda başkanlarını Adana’ya davet ederek bir toplantı yapmak gerektiğini düşünüyorum. Adana’nın bu konudaki tecrübelerini paylaşmak, ortak vizyonu oluşturmak ve komşu kentleri de genişleyen yeni Karnaval vizyonu için motive etmek gerekiyor çünkü.

Karnaval’da kurumsal kişisel egoları geri plana alıp birlik ve beraberliği sağlayınca tüm Adana’ ya yarayan faydayı gördük.

Başarının modeli artık belli bunu diğer gözbebeği etkinliklerimize de uygulayalım.

Bu sayıda ayrıca “Adana nasıl bir film platosu olur?” arayışı kapsamında ATAK A.Ş.’nin Adana’ya davet ettiği başarılı film yapımcısı Timur Savcı ile de bir röportaj yaptık.

Timur Savcı’nın kendi konusunda, Adana’ya Ali Haydar Bozkurt kadar katkı sağlayacak hakiki ve sahici bir Adanalı olduğunu düşünüyorum. Bu röportajı da dilerseniz A plus dergisin de okuyabilir ya da videosunu linkten izleyebilirsiniz. https://youtu.be/G9oe1MQvX0g

Çukurova’nın en değerli sermayesi var olan insanları. Bu insanlarımızı öne çıkarıp ortak bir vizyon oluşturabilirsek, yıllardır şikayet etiğimiz “geriledi durakladı” söyleminden çıkıp “Atak” yapabiliriz.

ATAK Adana kim tutar seni!