Yapay zeka sanat eseri yaratabilir mi?

BERNA KAYTAZ

@bernakaytaz

Müzik, sesler aracılığıyla duyguların anlatımı. Peki, insan zekasını taklit eden yapay zeka teknolojisi, sesleri kullanarak insanın duygularını anlatabilir mi?

Müziğin empati kurma, insani bağları güçlendirme kapasitesine yapay zekanın ne ölçüde katkısı olabilir?

Geçenlerde BBC’nin İngiliz müzik grubu The Beatles yapay zeka yardımıyla yeni bir şarkı hazırladı’ haberini okuyunca duygulara tercüman sanat dalı müzikle duygu ve empatiden uzak teknolojiyi aynı cümlede yan yana görmek beni müziğin geleceğiyle ilgili düşündürdü. BBC’ye konuşan Paul McCartney, John Lennon’ın bir demo kaydındaki sesinin teknoloji sayesinde ayrıştırılıp bu yöntemle şarkının bitirildiğini belirtmiş. Şarkının bu yıl yayımlanacağını söyleyen McCartney, şarkının adını söylememiş.

The Beatles grubunun beyni ve entelektüeli John Lennon oksimoron içerikli bu haberi okusaydı eminim benim gibi önce kızar, bu girişimin arkasındaki kişinin Paul McCartney olduğunu öğrenince de hiç şaşırmazdı. John Lennon ve Paul McCartney besteci ve söz yazarı olarak popüler müzik tarihinin bir zamanlar en iyi ikilisi olsa da politik tavır ve duruş olarak çok farklılardı. John Lennon’ın eşi Yoko Ono’nun ve Paul McCartney’nin vesile olduğu yapay zeka desteğiyle üretilecek bu yeni şarkı ‘Tek ihtiyacın sevgidir!’ diye haykıran John Lennon’ın kemiklerini sızlatacaktır bence.

Zamanında The Beatles’ın kayıt teknolojisine getirdikleri yenilikler düşünülünce yapay zeka ile şarkılarının tamamlanmış olması çoğu kişi için şaşırtıcı olmayabilir ancak sıradışı kişilikleri, politik tavırları, kültürel ve ruhani donanımlarına bakınca beklentinin yüksek olması sebebiyle hakiki bir Beatles şarkısını tamamlayacak yapay zekanın işinin zor hatta imkansız olduğunu söyleyebiliriz. Belki teknik olarak kusursuz ama içerik ve duygu olarak üretilecek şarkılar, hakiki değil sanal olacaktır.

John Lennon’ın demodaki sesi, 1978’de bestelediği ‘Now And Then’ adlı bir aşk şarkısından ayıklanarak alınıyor, yapay zeka kullanılarak temizleniyor ve yeniden kaydediliyor. The Beatles’ın 81 yaşındaki gitaristi Sir Paul McCartney, grubun yeni teknolojilerle üretilen yeni şarkısının bu yıl çıkacağını duyuruyor ve şöyle diyor: “Beatles’ın son kaydını düzenledik ve John’un eski bir demosundan yola çıkarak çalıştık. Kaydı tamamladık ve şarkı bu yıl çıkacak. John’un sesini arındırmayı başardık. Kaydı mikslemek için yapay zeka kullandık.”

Yapay zeka marifetiyle yarım kalan şarkısı tamamlanan John Lennon, hologramla konser veren Amy Winehouse, ‘Yalancı Bahar’ şarkısını yorumlayan Freddie Mercury, America’s Got Talent yarışmasında sahnede performans sergileyen genç Elvis gibi isimler bu dünyadan gitmiş olsa da kapitalist ve popülist dünya tamamen gitmelerine izin vermeyip sömürüyor! Bu da ‘Yapay zekanın insan sermayesini sömürmek için kullanılması etik mi değil mi?’ sorusunu gündeme getiriyor.

İngiliz müzisyen Sting, sanatçıların ‘insan sermayesini yapay zekaya karşı savunmak‘ için bir ‘savaş’ vereceğini söylemişti.

https://www.diken.com.tr/yapay-zeka-sanat-eseri-yaratabilir-mi/

Follower kaufen YouTube Likes kaufen Insta Follower kaufen YouTube Abonnenten kaufen TikTok Follower kaufen Instagram Likes kaufen TikTok Likes kaufen Deutsche Follower YT Likes kaufen Instagram Views kaufen TikTok Live Zuschauer kaufen Likes kaufen auf Instagram Deutsche Follower kaufen TikTok Views kaufen Buzzfan