Yeni Adana 104 Yaşında

104. yayın yılında hedefimiz, çağdaş Türkiye’nin güvencesi olmaya devam etmektir

Gazetemiz, Adana’nın kurtuluşunun 100. yılında bugün 104. Yılına varmanın gururunu okurları ve dostları ile paylaşıyor.

Yerel bir gazetenin çok ters ekonomik koşullara, sektörel bazda çok büyük engeller yaratan aktörlere ve de ekonomik konjonktürdeki dalgalanmalara rağmen 104 yılına girerken, bir süre içerisinde “halka hizmetini”sürdürmesi önemsenecek bir olay sayılmalıdır. Hele YENİ ADANA gibi kuruluş ve yayına devam amacı benzersiz, kendine özgü bir gazetenin ilkelerine değer veren toplum katmanları ile birlikte ayakta kalma çabası göstermesi, olayı gerçekten tarihsel bir anlama ulaştırıyor.

Çağdaş Türkiye’nin kuruluşunda da görev alan, yayınlandığı kentin ve çevresinin insanını yeni bir çağa taşıma savaşımına katılan ve Atatürk Devrimlerinin gerçekleştirilmesinde görev alan YENİ ADANA bugün 104. Yılına varmanın gururunu okurları ve dostları ile paylaşıyor.

YENİ ADANA’nın Türk basını açısından tarihsel anlamı önemli. Türk ulusunun yok edilmesi amacı ile girişilen emperyalist bir savaşın ilk silah sesleri ile ortaya çıkan gazete, kuruluş amacını başarı ile yerine getirmiştir. Çukurova’nın, daha sonra ülkenin kurtuluşuna kendi çapında hizmetini vermiştir. Önemli yararlar sağlamıştır. Ama YENİ ADANA’nın tarihsel önemi ondan sonra da sürmüştür. Çünkü Çağdaş Türkiye’nin kuruluşunda da görev almıştır.

Yayınlandığı kentin ve çevresinin insanını yeni bir çağa taşıma savaşımına katılmıştır.

Atatürk Devrimlerinin gerçekleştirilmesinde görev almıştır.

İnsanımızın politik etkinliğe ulaşma kavgasında etkin roller üstlenmiştir.

1950’den itibaren girilen çok partili düzenin getirdiği dengesizlikleri göğüslemiş, hukukun üstünlüğü ilkesini yayınları içerisinde yaşar tutmaya uğraşmıştır.

1960, 1971, 1980 askeri müdahalelerini görmüş; sayısı bir anda anımsanmayacak politikacının boy gösterdiği politik ortam içerisinde saygınlığını ve dürüst yayın yapma ilkesini ön planda tutmuştur.

Kurulmasına, görev yapmasına ve görevden ayrılmasına tanık olduğu hükümetlerin çelişen, başarısız sonuçlar veren ve hatta yıkımlara neden olan icraatları karşısında konumunu ve ilkelerini korumuştur.

Yerel yönetimler konusunda da benzer yükümlülükler ile karşı karşıya kalmıştır.

Adana’nın, Adanalı’nın dürüst ve düzgün belediye yönetimlerine kavuşması için denetim görevini kamusal alanların önemsenmesi, ilkeli ve temiz yönetim kaygılarının yaşatılması çerçevesinde üstlenmiştir.

Bunların yanında okurlarının bilgilendirilmesi, düşüncelerle donatılması, tartışma ve etkileşim alanlarını elde edebilmesi yolunda yayınlar, ekler ve gerektiği zamanlarda toplantılar gerçekleştirmiştir.

YENİ ADANA’nın tarihsel önemi sadece ve sadece kuruluş günlerinin çok eskiye dayanması ile oluşmuyor. Gazete, Kurucusu Ahmet Remzi Yüregir’in daha o günlerde kıvılcımını çaktığı bir “düşünce ve eylem programını” bugünlere taşımış olmanın bilinci ve sorumluluğunu canlı tutuyor.

Ülkenin kurtuluşu ve Türk ulusunun güçlü ve onurlu bir yaşam sürmesini ilk amaç sayan bir programın, bugünün koşullarında da anlam taşıması için uğraş veriyor.

Yerel ölçekte koyduğu tavırlarının ve oluşturduğu direniş noktasının varlığı kadar önemli bir iş yapıyor, ulusal çapta da birçok önemli sorunun ve tehdidin varlığını kamuoyuna duyuruyor.

Ulusumuz 1918’deki fiili ve silahlı saldırıların başka kılıktaki benzerlerini bugün de yaşıyor. Düvel-i Muazzamanın yerini alan global güçler, ki bunların büyük bölümü görünüşte dostumuz ve müttefikimizdir ve de Avrupa Birliği yapısı içerisinde örgütlenen uluslardan oluşmaktadır, “dahili hainlerin ve bedhahların” yardımı ile ulusumuzu köleleştirme, yok etme planlarını uygulamaya koymuş bulunuyor. Bu tehlike ve tehditler altında“ulusal bilinç” sürekli geriletiliyor. İşte YENİ ADANA tarihsel görevi gereği “ulusal bilinç”in egemen kılınması hedefini şaşmadan ve saptırmadan korumaya çalışıyor.

Coğrafi bölünmenin eşiğine kadar getirilen Türkiye’nin ulusal bütünlüğünün korunması ve güçlendirilmesi bağlamında Büyük Önder Atatürk’ün “Ne Mutlu Türküm Diyene” özdeyişine uygun yayın politikası ile ayrılıkçılığın her türüne karşı durmayı bir sorumluluk ilkesi olarak sahipleniyor.

Atatürk Cumhuriyeti’nin temellerini oluşturan hukukun üstünlüğüne dayalı parlamenter demokrasinin gelişmesi; ülkenin keyfi ve otoriter rejimlerin tehdidinden korunması bağlamında da kendisine düşen görevleri yerine getirmeye uğraşıyor.

Bütün bunları yaparken de ülkenin ve mesleğinin getirdiği ekonomik zorlukları da sadece destekçisi okurlarının verdiği güçle karşılamaya özen gösteriyor. Basın özgürlüğünün korunması açısından en önemli duruşun da ancak bir yayın organının ekonomik bağımsızlığını özenle sürdürmesiyle elde edileceğine inanıyor. YENİ ADANA’nın tarihsel önemi, işte bu ilkeler ve işleyişlerle günümüzü ve geleceğimizi de kaplıyor.

Gazete’nin yayınını gerçekleştiren çalışanların bu konudaki özverisi ve inancı da elbette kuruluş yıllarının tarihsel misyonunu üstlenmiş büyüklerinin çabalarını andırıyor. Bunu yaparken herkes tarihi yaşıyor, tarihi çağrıştırıyor, tarihin izlerini ve sorumluluğunu üstlerinde taşıyor.

Yeni Adana’nın her zaman ölçülü haber veren, sansasyona kaçmayan, magazin türünden ziyade düşünceye önem veren bir yapısı olmuştur. Bugün de onu sürdürmeye çalışıyoruz. Daha da profesyonel götürmeye çalışıyoruz.

YENİ ADANA işte bu geçmişinin sorumluluğunun farkında olarak geleceğe inançla yöneliyor, başta Kurucusu Ahmet Remzi YÜREGİR olmak üzere bugüne kadar emek verenleri saygı ile anarken, okurlarına ve dostlarına nice yıllar beraber olma dileğini sunuyor.