Yöresel dağarcığın küresel büyüklüğü – Kudret Sönmez

Geçtiğimiz hafta birkaç günlüğüne uğrayıp bölük pörçük de olsa pakladı Adana’yı, hariçten gazel döktüren yağmurlar… Toprağın, otun, çiçeğin, ağacın kokularını da saldı ortalığa göğün akarsuyu. Bu gidişatı iyi değerlendirebilenler, ruhlarını ve duygularını yıkayıp arıttılar kirden, kirliden; pastan, pasaklıdan.

Bu arada, ruhumun yudumladığı birkaç damla haz yağmuru, uyuşmuş bütün renklerimi ıslatıp uyandırdı figürlerimi. Boyam suya değince içimde bir resim dirildi; sıcağa inat, çorağa inat, tembelliğime inat… Sinemin en oyuk noktasında filiz desenli bir iklim harlanıp dillendi sonra; motifleri didiklenip küflenmiş kilimlere derman lazım dedi.

***

Verimli toprakları ve nitelikli renkleriyle her olumsuzluğa direnen Çukurova’da doğup büyümüş Ayşe Sezen… İlk kez 1962 yılında Adana’nın Kozan’ından seslenmiş dünyaya. Lise öğrenimine kadar varan ömür dilimini memleketinde tamamlamış. Sonra evlenmiş; üç evlat, altı torun derken aile ağacı epey yeşermiş. Okuyarak, atölye çalışmalarına katılıp resim yaparak, yaşam koçluğu ve aile danışmanlığı eğitimleri alarak süreğen bir gelişme sağlamış. Kendisi gibi ressam olan kızı Başak Yiğenoğlu’yla sanat dünyamızın dinamikleri arasında yer alan Ayşe Sezen, hayatla alışverişini şu sözlerle özetliyor:

“1979’da evlendim. İkisi kız, biri erkek olmak üzere üç evladım var. Ayrıca, dünyalar tatlısı altı torunumla hayat enerjim sinerjik güzelliğe dönüştü. Kendi şirketimizden emekli ev hanımıyım… Kitap okumayı seviyorum. Genellikle başucumdan kitap eksik olmaz, biri bitmeden diğeri hazırlanır okunmaya. Zamanını boş geçiren ve hayatını anlamsızlaştıranlardan değilim.”

SANAT HAYATI

“2009 yılında Kozan’da devletin açtığı kursta Ressam Emine Şahbaz’ın desteğiyle boya, fırça ve tuval üçlüsünün sihirli gücünü keşfettim. O atölyede önce karakalem, guaj, suluboya ve yağlıboya denemelerim oldu. Kurstan sonra, evde yağlıboya tekniğine devam ettim ve bir daha da bırakmadım.

Özetle, yaşadığım ve tattığım duyguları aktardım tuvale.”

ADANA YILLARI

“Adana’ya yerleştikten sonra kızım Başak’la özel bir sanat merkezinde resim, ahşap boyama ve dans etkinliklerimiz oldu. Bir yıl böyle devam ettik. O dönem, hem sanat merkezinde hem de evde sanatsal çalışmalar yaptım.

Ardından, 2015’te gittiğimiz sanat merkezinde yine kızım ve ben, Uluslararası Ressam Eser Afacan’la çalıştık. Sonrasındaysa, evde kendi atölyemi kurdum ve Başak’la birlikte tablo, ahşap boyama çalışmalarına devam ettik.”

SOSYAL FAALİYETLER

“İstanbul, Ankara ve Bodrum’da çeşitli sergilere katıldım. Adana’da da GESAM üyesi olarak çeşitli etkinliklerde yer aldım… Sırada kişisel sergim var. Anne – kız sergisi de olabilir.

Şu an kuş konulu seri çalışmalarımı tamamlamış bulunmaktayım. Kuşlar doğanın hiç susmayan müzisyenleridir. Onların sesiyle bağlamanın tadını, keyfini ve huzurunu hissedenlerdenim… Yanı sıra, Değerli Hocam Mesut Dikel’le kaligrafi çalışıyorum.

20 – 23 Haziran günleri arasında İspanya’da açılacak uluslararası karma etkinlikte, GESAM Başkanı Gülşen Doğan ve Başak Yiğenoğlu’yla birlikte yer alıyoruz. Sanatımı küresel boyuta taşımak ayrı bir heyecan ve motivasyon.

202l’de Yaşam Koçluğu eğitimi aldım. Kendini yetiştirmenin kişiye katkısını bilen biri olarak akabinde, Aile Danışmanlığı eğitimlerine katılıp tamamladım. Şu anda Gülgün Feyman’la diksiyon çalışıyorum. Ayrıca, Evlilik Danışmanlığı da eğitim ağacımın bir başka dalı oldu.”

Ressam Ayşe Sezen, bir puzzle’ın parçalarını birbirine ekler gibi işliyor ömür tablosunu… Bu bağlamda, renk skalasına sınır koymadan yürek gücüyle uzanıyor evrensel tırmanışındaki diğer katmanlara.  

Follower kaufen YouTube Likes kaufen Insta Follower kaufen YouTube Abonnenten kaufen TikTok Follower kaufen Instagram Likes kaufen TikTok Likes kaufen Deutsche Follower YT Likes kaufen Instagram Views kaufen TikTok Live Zuschauer kaufen Likes kaufen auf Instagram Deutsche Follower kaufen TikTok Views kaufen Buzzfan