Adana’da Yapılacak 100 Şey III – Haluk Uygur

31/ Seyhan Gölü’nde Kahvaltı; Seyhan Gölü Adana’nın ortasında mavi bir boncuk gibi durur. Etrafında çok çeşitli restoran veya kafe bulunmakla beraber, size Tahta Masa’da kahvaltı yapmanızı öneririm. İstanbul Boğazı’nda bile böyle bir tadı yaşayamayacağınızı biliyorum.
32/ Tarihi her saat başı hatırlamak; Türkiye’nin en yüksek saat kulesi olan Büyüksaat’ten her saat başı yükselen ve vurma sayısıyla saati bildiren çan sesi nostaljik duygularınızın doruğa çıkmasını sağlayacaktır.
33/ Karnaval Rio’da değil, Adana’da; Her yıl Nisan Ayı’nda yapılan Portakal Çiçeği karnavalında yüzbinlerce kişinin dans edip, müzik dinlediği Rio benzeri bir karnavaldır. Türkiye’de tektir.
34/ Kelebeklerle dans; Adana’nın Toros Dağları’ndaki ilçesi doğa harikası Saimbeyli’de 140 çeşitten fazla kelebek çeşidinin yaşadığını, bunlardan Saimbeyli Mavisi denilenin sadece burada bulunduğunu biliyor muydunuz?
35/ Obruk Şelalesi; Madem kelebeklerin peşinden Saimbeyli’ye gittiniz, bu kelebeklerin en çok bulunduğu Obruk Şelalesi’ne de uğramalısınız. Bakalım görkemi karşısında havalara uçacak mısınız?
36/ Barışın peşinden; Tufanbeyli’de ise Şar- Comana antik şehrini dolaşırsanız, Kadeş Barış anlaşması’na imza atan Adanalı Hitit kraliçesi Puduhepa’nın da izine raslayacaksınız. Aman kendinizi Efes’te zannetmeyin!
37/ Suların tenefüse çıktığı yer Dağılcak; Bir okul düşünün, zil çalınca çocuklar büyük bir coşkuyla bahçeye çıkarlar. Dağılcak’ta sanki sular için de öyle. Her taşın altından suların çıktığı, piknik alanları, yöreye uygun restoranlarla çevrili bir Tabiatı Koruma Alanı’dır Dağılcak…
38/ Şalvar almak ister misiniz? Şalvar Adana köylüsünün sıcak yaz günlerinde rahat çalışmak için giydiği, geniş alt giyecektir. Erkekler siyah, kadınlar çiçekli ve renkli giyerler. Kadınların giydiği günümüzde moda zaten. Adana Kapalı çarşıya giderseniz, hem tarihi solur hem de çok ucuza şalvar alabilirsiniz.
39/ Her derde deva Aşlama; Şalvar almaya gittiğinizde uzaktan çın-çın sesi geliyorsa otarafa doğru yürüyün lütfen. Karşınıza otantik giysiler içinde, sırtında pirinçten büyük bir güğüm olan kişiye ver bakalım dediğinizde, büyük ibriğinden eğilerek köpürttüğü aşlamayı özel bardağıyla ikram edecektir. Sıcak yaz günlerinin serinleticisi olan bu içecek aynı zamanda böbrek ve mide hastalıklarına iyi gelir.
40/ James Bond’un Köprüsü Varda; Aslında James Bond’un değil, Almanların köprüsü. Berlin- Bağdat demiryolu yapılırken Toroslar 50 civarında tünel ve Varda gibi çok yüksek viyadüklerle aşılmış. James Bond son filminde bu ilginç köprüyü set olarak kullandı. Şimdi akın akın görmeye gelenlerle dolu.
41/ Yerköprü; Varda’ya giderken yolda Çakıt nehrinin yere batıp 200 metre öteden çıktığı doğa harikası Yerköprü’yü görmeden oradaki lokantada kavurga yemeden gelmeyin.
42/ Karaisalı bezi; bu iki yere giderken Karaisalı ilçesinden geçeceksiniz. Karaisalı bezi almadan gelmeyin ve ilçeyi şöyle bir gezin.
43/ Adana Fuarı; Adananın çok büyük bir fuar alanı bulunur. Burası sadece bir ticaret merkezi değil, kültürel merkezdir de… Yaz ayları hariç her ay yeni bir alanda fuara katılabilirsiniz. Ocak ayı ise kitap fuarı açılır.
44/ Şırdan yemek; Şırdan, mumbar ve işkembe Adana’nın vaz geçilmezidir. Genellikle geç saatlerde sabaha kadar bazen sokak satıcılarında, bazen ise güzel restoranlarda satılırlar. Özellikle şırdanı başka hiç bir şehirde tadamazsınız.
45/ Çoban Dede’den umut; Çoban Dede saygın bir evliyadır. Türbesi Adana’nın tüm güzelliklerini görebileceğiniz, göl kenarındaki bir tepededir. Çoban Dede türbesinin etrafı ise kuş alanlarının da olduğu güzel bir mesire yeridir. İnsanlar buraya akın akın dilekte bulunmaya gelir.
(ÖZELLİKLE ADANA DIŞINDA YAŞAYAN ARKADAŞLARIM İLGİNİZİ ÇEKİYORSA DEVAM EDECEĞİM)