Adanalı yurttaşlardan festival yasağına tepki: Tercihlere saygı duyalım

Adana’da ‘Rakı Festivali’ olarak bilinen etkinliğin yasaklanmasına tepkiler sürerken, Seyhan Belediyesi Basın ve Yayın Müdürü Öney, “Adana yasaklarla anılan bir şehir olmasın, özgürlüklerimize sahip çıkalım” dedi. Esnaf ise yaşadığı mağduriyeti anlattı.

AKP iktidarının yaşam alanlarına yönelik baskıcı tutumu sürüyor. Adana’nın Seyhan ilçesinde her yıl düzenlenen ve ‘Rakı Festivali’ olarak bilinen etkinliğin yasaklanması tepki çekti. Yasak kararının ardından sokaklar TOMA ve polisler tarafından çevrilirken, BirGün’e konuşan Seyhan Belediyesi Basın ve Yayın Müdürü Gökhan Öney, ‘Adana’nın yasaklarla değil, festivallerle anılan bir kent olması gerektiği’ni vurguladı. Esnaf ise festival için hazırlık yaptıklarını ancak yasak kararı ile mağdur olduklarını dile getirdi.

Adana Valiliği, 14- 15 Aralık tarihlerinde yapılması planlanan ve resmi adı ‘Adana Kebap ve Şalgam Festivali’ olan etkinliği ‘güvenlik’ gerekçesiyle yasakladı. Konunun Meclis’e taşınmasıyla, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da tartışmalara dahil oldu. Soylu, festivalin ‘geleneklere uygun olmadığını’ savunurken yasağa tepki gösteren Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “İşin kişisel tercihlere müdahale boyutuna ulaşması yanlış, tercihlere hoşgörülü olalım” ifadelerini kullandı.

YASAKLARLA ANILMAK İSTEMİYORUZ

“Kurumlara resmi tebligatlar iletildi. Halkımızın da elinden önemli bir etkinlik alınmış oldu” diyen Seyhan Belediyesi Basın ve Yayın Müdürü Öney, “Biz bu engellemeleri, tercihlere karşı olmayı, saygı duymamayı kınıyoruz” dedi. Öney, “Geleneklerle ilgili bahaneler üretiyorlar, her işi geleneğe bağlayamazlar, kaçamak bir cevap bu.

Değişim her süreçte olmuştur. Adana’da özgürlük kültürü var, sokağa çıkma özgürlüğü var, esnaf ciddi manada rahatsızlık duyuyor. Kent için ekonomik olarak da ciddi bir çalışma olacaktı. Ancak bu durumdan mahrum kaldılar. Yoğun baskıdan dolayı insanlar tepkili. Biz belediye olarak bize gelen yazı dahilinde görevimizi yapıyoruz. Adana’mızın festival şehri olarak anılmasını istiyoruz yasaklarla değil” şeklinde konuştu.

adanali-yurttaslardan-festival-yasagina-tepki-tercihlere-saygi-duyalim-662024-1.

DÜKKANLARIMIZI CUMARTESİ VE PAZAR GÜNÜ KAPATTIK

“Her yer polislerce sarılınca kimse sokağa gelmedi” diyen Esnaf Mehmet Gemicioğlu ise, yaşadığı mağduriyeti şöyle özetledi: “Burada büyük sıkıntılar olmaması adına Cumartesi ve Pazar günü dükkanlarımızı açmadık. Düşünün, Adana festivallerle ayakta kalmaya çalışan bir şehir, ekonomi kötü işsizlik hat safhada. Bu etkinlik yüzümüzü güldürecekti. Esnafın kendiliğinden bir araya gelip kendiliğinden ortaya çıkardığı bu festivalin yasaklanması bizi mağdur etti. Bu etkinlik için yaptığımız hazırlık ortada kaldı. Şimdi kime satabiliriz, bunları düşünsünler.”

VALİLİK ESNAFLA GÖRÜŞEBİLİRDİ

Valiliğin hatası olduğunu vurgulayan Ziya Paşa Bulvarı’nı Güzelleştirme ve Geliştirme Derneği Başkanı esnaf Atilla Ayman ise şöyle konuştu: “Festival kendiliğinden ortaya çıktı, doğal olarak bir çok eksikleri söz konusu. Tam olarak nerede yapılacağı, koordinasyonu gibi birçok konuda bizim eksiklerimiz olabilir. Seneye bu konuda gerekli yerlerle bir araya geleceğiz. Ancak Valiliğin de günler öncesinden esnafla bir araya gelip etkinliğe ilişkin toplantılar düzenlemesi gerekirdi. Etkinliğin yapılacağı günler öncesinden belliydi.”

FESTİVALİN TARİHÇESİ

İki 2010 yılında yapılan Kebap ve Şalgam Festivali’nin orijinal ismi Rakı Festivali’ydi. Sosyal medya hesaplarından yapılan çağrılarla bir araya gelenler, tarihi Kazancılar Çarşısı’nın bulunduğu Büyüksaat civarında, rakı içerek eğleniyordu. 2015’te Adana Valisi Mustafa Büyük’ün, ‘İzin vermeyeceğiz’ açıklamasının ardından etkinliğin adına sosyal medyada, ‘Kebap Şalgam Festivali’ ibaresi eklenmişti. Etkinlik, son iki senedir güvenlik gerekçesiyle yasaklanıyor.

Kaynak: www.birgun.net