Antakya Müze Otel: Hem Müze Hem Otel – Ali İhsan Ökten/altinrota.org

Her şey bir otel inşaatı ile başlar. Otel inşaatı bittiğinde dünyanın en farklı oteli ve en farklı  müzesi olacağı kimsenin aklına gelmez.  Hatay da 2009 yılında başlanan bir otelin temel kazısı  sırasında yapılan sondaj çalışmaları sırasında ortaya çıkan Helenistik dönemden İslamiyet dönemine kadar 5 farklı arkeolojik döneme ait kalıntılar bulunur.

Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla HatayMüze Müdürlüğü başkanlığında kazı çalışmaları başlatılır. Bir taraftan değiştirilen otel mimari  inşaatı devam ederken, bir taraftan da tarihi eserler  bulundukları yerde özenle muhafaza edilmesi ve sergilenmesi için çok ayrı bir özen gösterilir. Antakya’nın   arkeolojik dokusunu katmanlarıyla ortaya çıkartarak, kent tarihinin aydınlatılmasına katkı sunan  çalışmalar yaklaşık 9 yılda tamamlanır.

Dünyanın en büyük ve önemli üçüncü mozaik müzesine sahip Antakya bu çalışmanın sonucunda yeni bir müzeye daha kavuşmuş olur. Yaklaşık 17 dönüm alana sahip müzede, şimdi Helenistik döneme ait sur duvarlardan 5. yüzyıla ait üzeri kuş figürleriyle süslenmiş mozaik parçasına, büyük boyutlu çok mekânlı Roma hamamından, vahşi doğa tasvirli mozaiğe kadar birçok  eser bulunduğu yerde sergileniyor. Müze, Milattan Önce 3. yüzyıldan günümüze kadar geçen süreçte 5 farklı yapı katmanında 13 farklı medeniyetin kimi zaman üst üste binmiş, kimi zaman iç içe geçmiş arkeolojik katmanlarını ve bu katmanların kazıları sırasında ortaya çıkarılmış eserlerin izlerini görebileceğimiz, yaklaşık  30 bine yakın eserin çıkarıldığı bir arkeopark alanı gibi.

Ortaya çıkarılan mozaikler, Milattan önce  300 yıllarında Makedonya İmparatoru Büyük İskender’in komutanlarından 1. Selevkos tarafından, babası Antiochus şerefine kurulmuş olan “Antiochia”nın ilk kurulduğu döneme kadar uzanıyor.  Müzede mozaikler haricinde Eros heykelciği, sikkeler, metal objeler, mimari parçalar, pişmiş toprak eserlerin de aralarında olduğu 30 bine yakın arkeolojik eserin tamamı ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilen ve Necmi Asfuroğlu Arkeoloji Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor.

Yazının devamını okumak için tıklayın