ÇDSO’dan 1 Mart Konseri– Taşar Erkol

Taşar Erkol

“TANGO GECESİ”

Tarih           : 01.03.2019

Yer              : Adana Büyükşehir Belediyesi Konser Salonu

Saat            : 20:00


Şef              : Alessandro CEDRONE

Koro Şefi     : Onur Burak ERDEM

Solistler       : TolgaSALMAN                                                             “bandoneon”

                     Kağan KORAD                                                               “gitar”

                     Gamze ÇAVDAR                                                                        “soprano”

                     Buğra AYDINOĞLU                                                       “tenor”

Koro           : Devlet Çoksesli Korosu

Program      : Astor Pantaleón Piazzolla / İkili Konçerto                   “Adana’da ilk seslendiriliş”

                     Roland DYENS / Omaggio a Piazzolla                              “Adana’da ilk seslendiriliş”

                     L. BACALOV / Missa Tango        “Tango Ayini”               “Adana’da ilk seslendiriliş”

Alessandro CEDRONE

Orkestra şefi ve keman sanatçısı olan Cedrone, Frosinone L. Refice Konservatuvarı’ndan her iki alanda da tam not alarak mezun oldu. Maestro Dora Schwartzberg ile Brescia’daki Fondazione Romano Romanini’de ve Maestro M. Fiorentini ile Roma’da L’Ars Academy’de müzikte yüksek gelişim derslerine katıldı. Frosinone Rotary Club tarafından verilen A.GI.MUS “V. Mancini”, Roma’da “Premio Musica 2001” ve “V. Concorso Nazionale Hyperion” ödüllerini kazandı.  2002 yılında solo keman sanatçısı olarak “Dünya Gençlik Orkestrası” seçmelerini kazandı. Keman sanatçısı Uto Ughi tarafından yönetilen “Roma Filarmoni Orkestrası” ile İtalya ve yurt dışındaki prestijli sahnelerde performansını sergiledi. Maestro B. Zagni ve Maestro G. Kirschener ile çeşitli koro şefliği derslerine katıldı. Ayrıca Maestro G. Graden yönetimindeki Fe.ni.a.r.co tarafından düzenlenen “Avrupa’daki Koro Şefleri Akademisi” derslerine katıldı Mezuniyetinin ardından orkestra şefi olarak Maestro Dario Lucantoni gözetiminde pek çok kursa katıldı. Lanciano’daki “F. Fenaroli Derneği” nde Maestro D. Lucantoni’den yedek orkestra şefliği dersleri, Siena’daki “Chigiana Müzik Akademisi” nde Maestro G. Gelmetti ve Maestro R. Muti ile “Italya Opera Akademisi” nde kurslara katıldı. 2008 yılında Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde orkestra şefi olarak çalışmaya başladı ve 2013 yılında Genel Müzik Direktörü oldu. 2007’den beri yoğun olarak Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya Devlet Opera ve Balesi’nde orkestra şefi olarak çalıştı. 2006 yılında “FE.NI.A.R.CO” en iyi koro şefi ödülünü kazandı. 2006 ve 2007 yıllarında Maestro Lior Shambadal başkanlığındaki jüriden “IBM En İyi Orkestra Şefi Ödülü” nü aldı. 2013 Mayıs ayında 2012-2013 sanat sezonundaki başarılarından dolayı “Semiha Berksoy En İyi Opera Şefi” ödülüne layık görüldü. Maestro Cedrone, pek çok opera yönetti.  2011 yılında Uluslararası İstanbul Opera Festivali’nde açılış programı olan “Maometto II (G. Rossini)” yi yönetti. 2013 ve 2014 Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali’nde yıllarında G. Verdi’nin Rigoletto ve Attila operalarını yönetti. Ağustos 2016’da Taormina Opera Festivali kapsamında Taormina Antik Tiyatrosu’nda Tosca’yı yönetti. Bellininews kendisinin bu performansı hakkında şunu yazdı: “Maestro Alessandro Cedrona zor ve keskin besteye hatasız tempo verişi, temiz ve kararlı jestleriyle rafine bir okunuş sağladı. Orkestranın sesi şancıların üstünü hiç bastırmadı”  Alessandro Cedrone ayrıca pek çok senfoni repertuvarını; Bursa Devlet Senfoni Orkestrası, Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ve Büyük Toronto Senfoni Orkestrası ile yönetti.

BURAK ONUR ERDEM

Burak Onur Erdem, Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden Rektörlük Ödülü ile mezun oldu. İTÜ Müzik İleri Araştırmalar Merkezi müzik teorisi ve şeflik bölümlerinden mezun oldu. Michael Ellison ile form ve müzik teorisi, Adam Roberts ile ileri armoni, Paul Whitehead ile rönesans ve barok müziği, Lynn Trepel Çağlar ile şan çalıştı. Uluslararası ustalık sınıflarında Johannes Prinz, Maria Guinand, Anders Eby, Volker Hempfling, Denes Szabo ve Michael Gohl gibi dünyaca ünlü koro şefleriyle çalışma fırsatı buldu. Müzik eğitiminden önce ise Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi & Uluslararası İlişkiler bölümünü Rektörlük Ödülü ile tamamladı. Halen İTÜ Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nde Prova Verimliliği: Koro Şefliği Metodolojisi Üzerine Bir Çalışma adlı teziyle doktora çalışmalarını sürdürmektedir. Türkiye koro müziği için uluslararası projeler üretmek üzere Koro Kültürü Derneği’ni kurdu. 2015 yılında Avrupa Korolar Federasyonu’nda (ECA-EC) yönetim kurulu ve müzik komisyonu üyesi olarak seçildi, 2018 yılında ise Avrupa temsilcisi olarak International Federation of Choral Music (IFCM) yönetim kuruluna atandı. 38. Varna Uluslararası Koro Yarışması’nda ‘En iyi genç şef’ ödülünü kazandı ve 66. Arezzo Uluslararası Koro Yarışması’nda jüri üyeliği yaptı. 2010 yılında İstanbul merkezli oda korosu Rezonans’ı kurdu ve koroyla uluslararası alanda birçok projeye imza attı. 2013-2016 yılları arası Türkiye’nin en köklü senfonik korolarından İstanbul Avrupa Korosu’nun şefliğini yaptı.

Burak Onur Erdem, 2017 yılından beri Devlet Çoksesli Korosu’nun şefliğini yapmaktadır.

Tolga Salman,

Bandoneon’ un ilk yapım yeri olarak kabul edilen Almanya’nın Krefeld kentinde, Krefeld Belediyesi Kültür Ofisi tarafından, 1996’dan beri her iki yılda bir düzenlenen Bandoneon Festivali’ne de solo sanatçı olarak davet edilmektedir. Sanatçı, Alman asıllı Arjantinli çağdaş besteci Mauricio Kagel’in bir Carlos Gardel parodisi olan “Tango Aleman” adlı eserinin Türkiye prömiyerini, Ensembel Nodus (Bilkent) birlikteliğinde Bilkent Yeni Müzik Günleri etkinliği çerçevesinde ve yine Arjantinli besteci Martin Palmeri’nin “Misa a Buenos Aires” adlı eserinin Türkiye prömiyerini, solist olarak, şef Alessandro Cedrone yönetimindeki İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ve Ankara Devlet Çoksesli Korosu birlikteliğinde, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nın 40. yıl Kapanış Konseri adı altında, Efes Antik Tiyatro (Selçuk)’da gerçekleştirmiştir.

2004 yılından bu yana, Mensing çağdaş dünya tango müzisyenleri listesinde yer almakta olan sanatçı, öncesinde ünlü Türk bandoneon virtüözü ve orkestra şefi Orhan Avşar’a ait olan ve İstanbul’da vermiş olduğu bir solo bandoneon dinletisi sonrasında, mimar Abdullah Ebussuudoğlu tarafından kendisine hediye edilen, restorasyonunu Alman uzman Carsten Heveling’in üstlendiği; (AA) Alfred Arnold (1932) imzalı bandoneon’u ile yurtiçi ve yurtdışında konserler vermektedir.

KAĞAN KORAD

1968’de doğan Kağan Korad gitar öğrenimine Ahmet Kanneci ile başladı. Daha sonra lisans seviyesinde Ireneusz Strachocki ile çalıştı. Bilkent Üniversitesi, Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi, Klasik Gitar Bölümü’nün lisans, yüksek lisans ve sanatta yeterlik (doktora) programlarından yüksek onur derecesiyle mezun oldu. Hubert Kaeppel, Marco Socias, Leo Brouwer, Costas Cotsiolis gibi büyük ustaların master classlarına katıldı. Solo, oda müziği grupları ve özellikle Bilkent Gitar Üçlüsü’nün bir üyesi olarak pek çok yerde sayısız konser veren Korad, Almanya’ya yaptığı turnede Alman basınında “Türk virtüöz” olarak nitelendirildi. 2000 yılından itibaren Terci-Korad Gitar İkilisi’nin bir üyesi olarak konserlerine devam etmektedir. Bilkent Gitar Üçlüsü ve Terci-Korad Gitar İkilisi ile kendileri için bestelenen birçok eserin dünya prömiyerlerini gerçekleştirdi. Solo, iki ve üç gitar için yaptığı pekçok düzenlemesi bulunmaktadır. ASEG’in (Association of Southeastern European Guitarists) kurucu üyelerinden olan Korad, . Uluslararası Volos Festivali 30. Yıl onur ve Türkiye’nin prestijli müzik ödülü Donizetti Ödülleri başta olmak üzere alanında çeşitli ödüllere layık görüldü. Konserlerinin yanı sıra yaptığı çok sayıdaki düzenleme ve büyük çaplı organizasyonlarla da gitar alanına katkı sağlayan ve Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde 2009-2017 yılları arasında bölüm başkanlığı ve dekanlık görevlerini yürüten Korad, halen aynı bölümde profesör olarak görev yapmaktadır.

BUĞRA AYDINOĞLU

1991 yılında Ankara’da doğdu. 2005 yılında lise eğitimine Ankara Adalet Meslek Lisesi’nde başlamasının yanı sıra Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Yarı Zamanlı Gitar Bölümü’ne kabul edildi ve klasik gitar eğitimi aldı. 2007 yılında TRT Ankara Radyosu Çok Sesli Gençlik Korosu’na kabul edildi. TRT Ankara Radyosu Çok Sesli Gençlik Korosu’nda görev yaptığı süre boyunca Dvorak-Stabat Mater, Faure-Requiem, Vasıf Adıgüzel-Çanakkale Oratoryosu gibi eserleri ve bunların yanında çok sesli halk türkülerini Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Bandosu ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile birçok defa seslendirdi ve bu eserlerin TRT kaydında yer aldı.

2008 yılında Ankara Devlet Opera ve Balesi Solist Sanatçısı Barış Yanç ile şan çalışmalarına başlayan Aydınoğlu, 2009 yılında Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Sahne Sanatları Bölümü Opera Anasanat Dalı’na kabul edildi. Burada birçok konser verdi. İki yıl boyunca şan çalışmalarını Ankara Devlet Opera ve Balesi Solist Sanatçısı Tuncay Kurtoğlu ile korrepetisyon çalışmalarını ise Moskova Tchaikovsky Konservatuvarı mezunları olan Gökhan Aybulus ve Özgür Ünaldı ile sürdürdü. İlk resitalini 2012 yılında Schubert Liedlerinden Seçmeler isimli bir konserle veren Aydınoğlu yine 2012 yılında “Sevda ve Cenap And Müzik Vakfı” bursunu kazandı. 2013 yılında Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın sahne dersi projesi olan besteci Emmerich Kálmán’ın Die Csárdás Fürstin operetinde Boni karakterini canlandırdı. Aynı yıl Türkiye’nin en köklü ve geniş kapsamlı klasik müzik dergisi Andante’de yazarlığa başladı. Haziran 2014’de Devlet Konservatuvarı ve Sahne Sanatları bölüm ve konservatuvar birincisi olarak mezun oldu. 2015 yılı 18 Mart’ta ASO (Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası) ve Eskişehir Muharrip Hava Kuvvetleri Komutanlığı Bandosu ile Azeri besteci Vasıf Adıgüzel’in Çanakkale Oratoryosu’nun bas solosunu seslendirdi. Yine 2015 yılının temmuz ayında ise Almanya’nın Weimer kentinde bulunan Lyric Opera Studio Weimar’a kabul edilen Buğra Aydınoğlu burada Mozart’ın Die Zauberflöte operasında “Papageno” karakterini seslendirmiş ve orada bulunduğu süre boyunca Weimar, Tiefurt, Erfurt ve Thüringer’de 4 orkestralı ve piyanolu konser ve 6 temsil yapmıştır.  Aydınoğlu halen şan çalışmalarına İstanbul Devlet Opera ve Balesi solist sanatçısı Caner Akgün’le devam etmekte ve Ankara Devlet Çoksesli Korosu’nda Misafir Sözleşmeli Sanatçı olarak korist görevini sürdürmektedir.

DEVLET ÇOKSESLİ KOROSU

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu, 1988 yılından beri Türkiye’nin önde gelen profesyonel topluluklarından biri oldu. Hikmet Şimşek tarafından kurulan Devlet Çoksesli Korosu, Walter Strauss, Ahter Destan, İbrahim Yazıcı ve Cemi’i Can Deliorman’la çalışmış, birçok değerli orkestra şefiyle konserler vermiştir. Devlet Çoksesli Korosu, 2017 yılından itibaren Burak Onur Erdem ile çalışmalarını sürdürmektedir.

Devlet Çoksesli Korosu, Türkiye’nin birçok şehrinde binden fazla konser vermiş ve Almanya, İtalya, Hollanda, Portekiz, Rusya, İsrail ve Güney Kore gibi birçok ülkede performans göstermiştir. 1989 yılında ilk konserini Ahmed Adnan Saygun yönetiminde gerçekleştirmiştir. Vatikan’da Harbison’un Papa II. Jean Paul’e adadığı eserin dünya prömiyeri, Berlin’de Mahler – 2. Senfoni, Britten – War Requiem ve Verdi – Requiem koronun önemli performansları arasında yerini almıştır. Devlet Çoksesli Korosu, 2010 yılında Donizetti Ödülleri kapsamında ‘Yılın Korosu’ ödülünü almış, Avrupa’nın müzik eleştirmenleri tarafından ‘Cennetten Gelen Sesler’ olarak nitelendirilmiştir.

Koronun çekirdek repertuvarı senfonik eserlerden ve a capella koro edebiyatından oluşmaktadır. Devlet Çoksesli Korosu bugüne değin Orff – Carmina Burana, Mozart – Requiem, Saygun – Yunus Emre Oratoryosu, Say – Nazım Oratoryosu, Sun – Kurtuluş Film Müzikleri gibi birçok albüme kaydına imza atmış, Saygun’a ve Sun’a ait halk şarkılarını de kaydetmiştir. Devlet Çoksesli Korosu; Eurico Carrapatoso, Giovanni Bonato ve Henning Sommerro gibi Avrupa’nın ünlü bestecilere Türk şairlerinin eserlerini besteletmiştir. 2016 yılından beri düzenlediği Koro Şefliği Ustalık Sınıfı’nda Paulo Lourenço, Lorenzo Donati ve Ragnar Rasmussen gibi uluslararası isimleri davet etmiştir.

Devlet Çoksesli Korosu, 2019 yılı itibariyle Avrupa Profesyonel Korolar Birliği (TENSO) üyesidir.

Astor Pantaleón Piazzolla

Doğum: 1921Mar del Plata      Ölüm: 4 Temmuz 1992Buenos Aires

Arjantinli bandoneoncu ve Tango Nuevo‘nun kurucusu. İki yaşındayken ailesi New York‘a yerleşti, 1937‘ye kadar ABD‘de yaşadı. Mahalle arkadaşı Rocky Marciano, daha sonra dünya ağır sıklet boks şampiyonu olacak, bir grup arkadaşı ise Kaliforniya‘da Alcatraz‘da, bir kısmı ise New York‘ta Sing’ de oturmak zorunda (!) kalacaktı. Ama o kendini müziğiyle kurtardı. 10 yaşındayken tango orkestralarının önemli çalgısı bandoneonu ustaca çalışıyla ün kazandı, 1934’te tango şarkıcılarının kralı sayılan Carlos Gardel ile çalmaya başladı.  Piazzolla bestelediği oda müzikleri, senfoniler, bale müzikleri ve tangolarında kendine özgü stiline her zaman sadık kaldı. 1954’te eğitim için bursla Paris‘e gitti, ünlü Fransız eğitmen Nadia Boulanger‘den ders aldı ve Gerry Mulligan ile orada tanıştı. Bir yıl sonra Arjantin‘e döndü, tangoyu monotonluktan kurtarmak için bir sekizli kurdu ve kendi tango stilini kabul ettirmeyi başardı. O günlerin en ünlü iki tango topluluğu için 200’den fazla parça düzenledi ve Buenos Aires Üniversitesi‘nde konser veren ilk tango müzisyeni oldu. Kısa zaman sonra tiyatro toplulukları, film ve plak şirketlerinden beste siparişleri almaya başladı. Paris Opera Orkestrası Yaylı Çalgılar Topluluğu ve La Scala Opera Orkestrası müzisyenleriyle birlikte konserler verdi, 100’den fazla kayıt yaptı. Dünyanın en ünlü senfoni orkestraları onun, bandoneon konçertolarını yorumladı.

Double Concerto (İkili Konçerto) “Hommage a Liege”

. Introduccion

. Milonga

. Tango

Luis Enríquez Bacalov

Doğum tarihi30 Ağustos 1933, San Martín, Buenos Aires, Arjantin

Ölüm tarihi ve yeri15 Kasım 2017, Roma, İtalya

Arjantinli & İtalyan besteci… Kariyerinin ilk yıllarında Spagetti Western filmlerine beste yaptı. Bu tür filmlerin müziklerinde Ennio Morricone ve Bruno Nicolai ile ortak çalışmalar yapmıştır. 1970’lerin başında, İtalyan progressive rock gruplarıyla birlikte ortak çalışmalar yaptı. 

ÖdüllerEn İyi Film Müziği Oscar’ıBAFTA En İyi Film Müziği Ödülü

•Omaggio a Piazzolla (Piazzolla Anısına)

Luis Enríquez Bacalov

Doğum tarihi30 Ağustos 1933, San Martín, Buenos Aires, Arjantin

Ölüm tarihi ve yeri15 Kasım 2017, Roma, İtalya

Arjantinli & İtalyan besteci… Kariyerinin ilk yıllarında Spagetti Western filmlerine beste yaptı. Bu tür filmlerin müziklerinde Ennio Morricone ve Bruno Nicolai ile ortak çalışmalar yapmıştır. 1970’lerin başında, İtalyan progressive rock gruplarıyla birlikte ortak çalışmalar yaptı. 

ÖdüllerEn İyi Film Müziği Oscar’ıBAFTA En İyi Film Müziği Ödülü

Misa Tango (Tango Ayini)

. Kyrie

. Gloria

. Credo

. Sanctus

. Agnus Dei

Taşar Erkol

adabul.com