ÇDSO’dan 27 Nisan Konseri – Taşar Erkol

Taşar Erkol
Taşar Erkol

“ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KONSERİ”

Tarih                     : 27.04.2018

Yer                         : Büyükşehir Belediyesi

Şef                         : Murat Cem Orhan

Solist                     : Umut Sağlam “viyolonsel”

Koro                      : Ç.D.S.O. Çoksesli Çocuk Korosu

Program               : J. Haydn / Viyolonsel Konçertosu Do Majör

Çocuk Şarkıları ve Marşlardan Seçmeler

 

Murat Cem Orhan      Orkestra Şefi

1981’de İzmir’de doğdu. Ortaokul ve lise eğitimini İzmir Saint-Joseph Lisesi ile İzmir Fen Lisesi’nde bitirdi, ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Opera Bölümü’nde lisans eğitimine başladı. 2001 yılında Benedetto Marcello Konservatuvarı’nda burs kazandı ve bir sömestre olarak değişim öğrencisi olarak çalıştı. 2003 yılında İzmir Devlet Operası’nda solist olarak çalışmaya başladı. 2004 yılında Strazburg’da düzenlenen Uluslararası Belfort Müzik Festivali’nde sahne aldı ve aynı yıl İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Prof. Güzin Gürel ile yüksek lisans eğitimine başladı. Renato Bruson’un Accademia Chigiana Musicale müzik kurumunda düzenlediği masterclass’a katıldı. Raina Kabaivanska, Sherill Milnes, Ashley Putnam ve Catherine Malfitano gibi ünlü opera sanatçılarıyla çalışma fırsatı buldu. Yüksek lisans eğitimini Brooklyn Kolej Konservatuarı’nda tamamlayan Orhan, Carnegie Hall, Symphonie Space ve Broadway Beacon Theatre gibi seçkin sanat merkezlerinde solist olarak sahne aldı. Mozart’ın Bruges’deki Sihirli Flüt’ ünden Papageno rolünü seslendirdi. Puccini’nin La Bohème’sinden Schaunard’ın rolünü Ocak 2015’te Zorlu, Sahne Sanatları Merkezi’nde seslendirdi.  Temmuz ayında, 2015 yılında Siena’daki Accademia Chigiana Musicale’ de Michel Tabaschnik’in şeflik masterclass’ına katıldı.

Şarkı Ödülleri:

Toti Dal Monte Opera yarışmasında finalist

Sedat-Güzin Gürel Sanat ve Bilim Vakfı Opera Yarışması 2. yarışmacısı

Edirne Uluslararası Opera Yarışması’nda 1. yarışmacı.

Siemens Opera Yarışması’nda 2. yarışmacı.

2009 yılından bu yana yürütme ve kompozisyon üzerine yoğunlaşmıştır.

Onun çalışmaları arasında:

‘Kül’, Cantata. Arsa Mezopotamya Mitolojisinden ilham almıştır.

Solo Piyano için Prelüd

‘Kuyucaklı Yusuf’, bale takımı

‘Kavaklıdere’, Overture

‘Şekeronya’, Çocuklar için Müzik Tiyatrosu

Cingöz’ün Oyunu ’, Çocuklar İçin Müzik Tiyatrosu

‘Şeyh Bedreddin’, Bariton solo & Orkestra için Aria

Kuyucaklı Yusuf Balesi, 8. Nejat F. Eczacıbaşı Ulusal Kompozisyon Yarışması’nda birincilik ödülüne layık görüldü. Eser, Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası tarafından gerçekleştirildi. 2014 yılından beri ‘Şekeronya’ Antalya Devlet Operası’nda sahnelendi. Şeyh Bedreddin, 9. Nejat F. Eczacıbaşı Ulusal Kompozisyon Yarışması’nda birincilik ödülüne layık görüldü. Parça İzmir Devlet Senfoni Orkestrası tarafından gerçekleştirildi. Bariton Doğukan Kuran’dı. 2012 yılından beri Mimar Sinan Devlet Konservatuarı’nda Maestro Antonio Pirolli ile çalışmalarını sürdürmektedir. 2016’da Fazıl Say’ın Doğu-Batı Divanı Lied’ ini (Op.44) ve Gezi Parkı’nın 3. Balladını (Op. 54) Türkiye Prömiyerini gerçekleştirmiştir. Camerata Saygun Oda Orkestrası ve dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say tarafından gerçekleştirildi.

Fransızca, İngilizce ve İtalyanca’ da akıcı olan Orhan, çalışmalarına İstanbul’da devam ediyor.

 

Umut SAĞLAM                “viyolonsel”

 

Franz Joseph Haydn                  

Doğum: 31 Mart 1732 Rohrau, Avusturya     Ölüm: 8 Mayıs 1809 Viyana, Avusturya

Klasik dönemin ünlü Avusturyalı Bestecisi… Hem Mozart’ı hem Beethoven’i etkilemiştir. Baba Haydn olarak bilinir. En çok senfoni türündeki eserleriyle tanınır; bu türde 104 eser vermiştir. Haydn, yoksul bir ailenin çocuğu idi. Ailesi onu, 6 yaşında iken bir koroya katılmak üzere Viyana’ya gönderdi. Sesi kalınlaştıktan sonra da Viyana’da kalarak müzisyenlik yapmaya devam etti, bestecilik dersleri aldı. 1761’de Esterházy ailesinin yanında iş buldu ve hayatının 30 yıldan fazlasını bu soylu aileye hizmet ederek geçirdi. İşi, onların istekleri ve ihtiyaçlarına uygun müzik bestelemekti. Diğer bestecilerden ve müzik çevrelerinden uzak oluşu, onun yaratıcılığını ortaya çıkardı, ününün yayılmasına ise engel olmadı. 1780’lerde besteleri tüm Avrupa’da çalınmaktaydı. Ününden ötürü çeşitli yerlere davet edilir ve davet edildiği şehirde ilk kez çalınmak üzere bir eser bestelemesi istenirdi. Bu şekilde yazdığı Paris Senfonileri ve Londra Senfonileri en çok bilinenlerdir. Yaylı dörtlüleri için yazdığı eserlerde de kendinden öncekilerden farklı olarak her çalgıya eşit rol vererek yenilik getirmiş ve bu düşüncesiyle Mozart’ı etkileyerek Haydn’a adanmış altı kuartet bestelemesine neden olmuştur. Beethoven’ ın ilk dönem eserlerinde de Haydn etkisi görülür. İki sanatçının 1781’de başlayan arkadaşlıkları yıllarca sürmüştür. Beethoven’e ise Esterházy sarayında özel ders vermiştir. 100 kadar senfoni, çok sayıda konçerto, oda müziği eserleri, 40 sonat, şarkılar, oratoryolar bestelemiştir. Haydn, Esterházy ailesinin müziksever üyesi Prens Nikalaus öldükten sonra emekli olmuş ve daha önce Viyana’ya kadar gitmesine bile izin verilmeyen ortamdan kurtulup seyahat özgürlüğüne kavuşmuştur. 2 defa İngiltere’ye giden Haydn, Oxford Üniversitesi’nden fahri doktor unvanını aldı; ömrünün son yıllarında ise Viyana’ya yerleşerek koro ve orkestra için Yaratılış Oratoryosu, Mevsimler Oratoryosu gibi dini koro ve orkestra eserleri besteledi. 8 Mayıs 1809’da Viyana’da hayatını kaybetti.

Başlıca Yapıtları

Franz Joseph Haydn, hayatı boyunca 800’ün üzerinde besteye imza atmış, bunların yanında 450’nin üzerinde şarkının düzenlemesini yapmış klasik müzik tarihinin en verimli sanatçılarından biridir.

Oratoryoları
Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuz – 1796
Die Schöpfung – 1798
Die Jahreszeiten – 1980
Operaları
La Canterina-1766
II Mondo della Luna-1777
L’isola disabitata-1779
La fedelta premiata-1780
Armida-1783

 

  1. Haydn Viyolonsel Konçertosu Do Majör

Haydn’ ın tahmini olarak 1761-1765 yılları arasında Esterházy orkestrasının başçellisti ve Haydn’ ın dostu Franz Joseph Weigl için yazdığı konçertonun varlığından yüzyıllarca kimsenin haberi olmamış. 1961 yılında Prag Ulusal Müzesi’nde Oldřich Pulkert tarafından keşfedilmesinin ardından 1962 yılında ikinci kez eserin “dünya prömiyeri” yapılmıştır.

Eser klasik dönemde yazılmış olmasına rağmen geç barok izlerini taşımaktadır. Eser 3 bölümlüdür.

  1. Moderato
  2. Adagio
  • Allegro molto

Üç bölümlü konçertonun bütün bölümleri sonat formunda yazılmıştır.

Birinci bölüm: İçinde oldukça lirik, yumuşak temaların yanı sıra hızlı virtüöz pasajları bir arada bulunduran, solistin kadansının ardından sona erer.

İkinci bölüm: Hüzünlü ama umut dolu, sakin bir temayla başlar. Solo çello, sanki baştaki bütün tutti boyunca çalmış ve devam ediyormuş gibi uzun bir ses tutarak girer temaya. Gelişim kısmında gelen dramatik motifler bölümün sonuna doğru yerini sakin temaya bırakır ve yine çellonun kadansının ardından bölüm sonlanır.

Üçüncü bölüm: Ansızın forte başlayan çello ve basların enerjik sekizlikleri ve kemanlardan gelen hızlı pasajlar bölümün enerjik atmosferine sürükler dinleyiciyi… Bu canlı ve parlak bölüm solistin hızlı iniş-çıkışlarla virtüozitesini sergilediği bölümdür.

 

ÇUKUROVA DEVLET SENFONİ ORKESTRASI ÇOCUK KOROSU

1 Mart 1999 tarihinde elemeleri kazanan 52 çocukla ÇDSO bünyesinde ve Çukurova Filarmoni Derneği himayesinde kurulan Çok Sesli Çocuk Korosu çalışmalarına başladı. Amacı, çocuklara erken yaşta profesyonel anlamda müzik eğitimi vermek, güzel sanatlar liseleri ve konservatuvar sınavlarına hazır hale getirmek, Adana’da çoksesliliği tanıtmak olan koro, başarıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Koro 2013 yılından bu yana çalışmalarına koro şefi Sıdıka Rana Ünlü ve koro müdürü Eray İnal yönetiminde devam etmektedir.

2016-21017 sezonunda Minikler Korosu ve Çocuk Korosu’nun yanısıra daha önceki yıllarda da çalışması yapılmış olan Gençlik Korosu da faaliyete geçirilecektir.

Çocuk Şarkıları ve Marşlardan Seçmeler