Kitap Baskı Aşamasında

ADANA VALİSİ SÜLEYMAN ELBAN’IN “BİR DESTANDIR ADANA’NIN KURTULUŞ” KİTABINA İLGİ VE DESTEĞİ…
Adananın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yıl kutlama etkinliklerinin sürdüğü günlerde 28 Aralık 2021 tarihinde Adana Sanayi Odası salonunda bir konferans erdim. Adana’nın Türkleşmesi, aşiretler ve derebeyler kavgaları süresinde yaşanan toplumsal çöküş, Batılı ülkelerin Çukurova’yı “Kilikya-Ermenistan” yapma plan ve projeleri, Fransız işgalinin başlaması ve yaşanan olaylarla ilgili fotoğraf ve belgeleri gösterdim.
-Yanımda yıllar önce hazırladığım Osmanlı Arşiv belgelerine dayanan “ADANA’NIN KURTULUŞU” kitap çalışmasından bir baskı örneği vardı. Konuşmanın bitiminde bu kitabın yayınlanması ve toplumun Adana’nın kurtuluşu ile ilgili “unutulan olayları” bilmesi yeni nesillere anlatılması gerekir teklifime ilk destek Adana Ticaret Odası Başkanı Atilla Menevşe’den geldi.
YAŞLI BİR ADANALININ İSTEĞİ
Konuşmanın bitiminde Sanayi Odası’nın kapısında yaşlı bir Adanalı hemşerimiz yanıma kadar gelerek “Cezmi Bey, sizi dinleyince bugüne kadar bildiklerimin yanlış olduğunu anladım. Tarihi siz anlattınız. Lütfen Hocam, bu bilgileri çocuklarımıza anlatalım. Unutulmasın” dedi. Bir an için kulaklarımı çınlatan bu istek benim için görev olabilirdi. İzleyen gün ve aylar içinde yılların birikimi olan elimdeki Osmanlı ve Genelkurmay, hatta dünya arşivlerinden derlenen belgelerden elde ettiğim bilgilerle yazmaya başladım “BİR DESTANDIR ADANA’NIN KURTULUŞU” kitabını.
ADANA VALİLERİNİN FEDAKARLIKLARI
Osmanlı Arşivinde bulunan Fransız işgal günlerinde Adana valilerinin hükümetle gizli yazışmaları, istihbarat raporlarını gözden geçirdiğimde, Seyhan nehri kıyısındaki tarihi vali konağında yaşanan ibretlerle dolu olaylar hakkında bilgi sahibi oldum. O yıllarda Adana Valisi olan Esat Özoğuz, Celal Bey, Belediye Başkanı Ramazanoğlu Kadri Bey, Ordu kumandanı Nihat Paşa’nın vatan mücadelesindeki hayatlarını ortaya koyarak yaptıkları fedakarlıklar önemli idi. Ama yakın zamana kadar arşivlerin kapalı olması, belgeleri okuyacak uzman tarihçilerin yetişmemesi, gerçeklere dayanan kitapların yayınlanması yüzünden tarihi hafızada var olan bilgiler günümüz toplumu tarafından unutulmuştu.
ERMENİ LOBİSİ BOŞ DURMUYOR
Fransız işgal günlerinde Adana Valiliğindeki Türk bayrağının indirilmesi, şehir merkezindeki ana caddeye Kilikya isminin verilmesi, en önemlisi de ABİDİNPAŞA CADDESİ’NE ERMENİSTAN BAYRAĞININ ASILMASI ve yaşanan acı olayların sebep ve sonuçlarını bilmek gerekiyordu. Aradan geçen 100 yıl sonra ve günümüzde Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta bulunan- bir zamanlar Adana’dan giden- Ermenilerin yaşanan tarihi olayları ne kadar çarpıttıkları, bütün dünyada propoganda rüzgarı estirerek Türkiye’nin geleceğinde önemli sorunlar yaratacaklarının farkında idim. ABD Başkanı BİDEN’ın 2021 yılında “ERMENİ SOYKIRIMINI TANIYORUM” sözlerini dünyaya duyurduğunda arka planda Beyrut’taki Kilikya(Adana) Ermeni Kilisesi’nin rolü vardı.
ADANA VALİSİ İLE GÖRÜŞTÜM
Bir destandır Adana’nın Kurtuluşu” kitabının yayınlanmasına destekler geldiği günlerde Adana Valisi saygıdeğer Süleyman Elban ile de görüştüm. Adana Valilerinin “unutulan fedakarlıkları ve kahramanlıklarının, Atatürk’ün söylediği “KURTULUŞ SAVAYI İLHAM VE DESTEĞİNİ ADANALILARDAN ALDIM” sözlerinin tarihi fotoğraflar, hikayeler, belgeler ile anlatılması ve öğretmen ve öğrencilerimizin halkımızın bilgi sahibi olması için hazırlanan kitap yayına destek vermesini teklif ettim. Sayın Vali, benim bu isteğime hiç tereddüt etmeden “Adana için yapılacak böylesi güzel çalışmaları desteklerim” dediğinde sevincim sonsuzdu. Aradan geçen zaman sonrasında ve sayın Valimizin ÖNSÖZÜ ile “BİR DESTANDIR ADANA’NIN KURTULUŞU” kitabını yayınlamanın sonsuz mutluluğu içindeyim. Teşekkürler Sayın Valim.
https://www.facebook.com/photo?fbid=5449040778523143&set=pcb.1737300123296210