Mersin Uluslararası Müzik Festivali 17 yaşında

Faruk Şüyun

Bir grup Mersin sevdalısının binlerce yıldan bu yana farklı kültürlerin beşiği olan Mersin’in varolan kültür ve sanat kimliğinin korunması ve geliştirilmesi amacıyla oluşturdukları Mersin Uluslararası Müzik Festivali 17 yaşında…

Akdeniz’in liman şehri Mersin’e bir kez daha festival nedeniyle geldim… Gelir gelmez de soluğu, MÖ 700 yılları civarında Rodos adasından gelen Dorlar tarafından kurulan Soli Antik Kenti’nde aldım. Çünkü, “birbirimize iyi gelelim” sloganı ile konserlerine başlayan Manuş Baba’nın festival programındaki etkinliği, hemen deniz kıyısında, antik kentin limanındaydı… Eteği Belinde, Dönersen Islık Çal ve Derin Derin Sevdalara Dalarsın gibi sevilen parçalarını seslendirdi Manuş Baba; gençler ağlayarak, çığlıklar atarak şarkılarına eşlik ettiler…

Gökyüzü karanlığa büründüğünde müziğin ezgileri kulaklarımda yankılanırken adı, güneş anlamına gelen antik kenti dolaştığımı hayal ettim:

Hayali bir yürüyüş

Kalıntıları duran iki mendirekle korunan limana yanaşan yelkenliden kıyıya atladığımı, ayağa dikilmiş sütunların olduğu yola doğru yürüdüğümü düşündüm… Kaynaklar, Soli’nin bir Rhodos-Lindos kolonisi olduğunu belirtiyordu. MÖ I. bin yılı başlarıydı. Soli, doğu Akdeniz ticaretinde önemli bir limandı. Hellenistik dönemde Seleukos egemenliği altında parlak bir dönem yaşayacaktı. Antik çağların coğrafyacısı Strabon’un söz ettiği Solili ozan Philemon, filozof Khrysippos ve Aratos bu dönemde yapıtlarını vereceklerdi.

Aratos için hemen bir parantez açayım: Çocukluğu, Tarsus’ta Cydnus ırmağının kenarında geçecek bir gökbilimciydi. “Gök Olayları” adlı eserinde o zamana kadar bilinen 48 takım yıldızı ilk kez listeleyecek, çizimlerini yapacak ve şiirsel bir dille onları tanımlayacaktı. Konser sonrası sohbet ettiğimiz Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, mezarının Mezitli’de özel mülkiyete ait bir bahçe içinde olduğunun düşünüldüğünü söyleyecekti…

Soli’de bir dönem yaşanan kargaşayı Romalı komutan Pompeius sona erdirecek, Grekçe Soloi ile başlayan, Latince Soli olarak kullanılan kentin adı, bu olaydan sonra Pompeiopolis (Pompeius’un kenti) olarak değiştirilecekti.

Yazının devamını okumak için linke tıklayın