Sanat dünyamız nekahet döneminde – Cem Erciyes

Cem Erciyes

Ülkenin kültürü ne zaman sesine kavuşacak? Her zaman olduğu gibi yine kendi imkanlarıyla, kendi dinamikleriyle ayağa kalkacak; dinleyicisi, izleyicisi, sanatçısıyla… Bu kesin. Umuyoruz eylülde…

Covid-19 yasakları geride bir sersemlik bıraktı. Gündelik hayatın önemli bir kısmı serbest kalırken, etkinliklerde, izleyicide ilk günlerde hafiften bir tutukluk var. Tabii bu tutukluk eğlence hayatı için geçerli değil. Asmalımescit uzun bir aradan sonra ilk serbest cuma akşamı neredeyse tüm mekanlarda full çekmişti ve kapanma saati 21.00’de hiç kimse kalkacak gibi görünmüyordu; ne oldu bilmiyorum… Sanat ortamlarında ise galeriler, müzeler geç açılıyor, açılmıyor ya da zaten çok tenha. Sanat dünyamız nekahet döneminde gibi… Yavaş yavaş açılacak, bekliyoruz. Anlaşılan herkes eylülü hedefliyor ve bu yeni normali temkinli etkinliklerle karşılıyor. Eğer bu yaz planlandığı gibi esaslı bir aşılama olursa, sonbaharda yine sil baştan yeni bir dalga yaşamaz, planlandığı gibi dolu dolu bir sanat sezonuna girebiliriz.

SABANCI’DA KLASİK TÜRK RESMİ SEÇKİSİ

Geçen haftaya Sabancı Müzesi’nin Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Ressam Hocaların Ressam Öğrencileri sergisiyle başladık. Müze Müdürü Dr. Nazan Ölçer ve Resim Koleksiyonu Sergiler Yöneticisi Hüma Arslaner’in rehberliğinde gezme olanağı bulan küçük gruba dahildim. Kuşaklar arası etkileşim ve değişimi göstermeyi hedefleyen sergide, müze koleksiyonundan seçilmiş yüzden fazla resim var. Bu klasik resimleri seyretmek her zaman çok zevklidir. Sabancı Müzesi, farklı dönemlerde birbiriyle ilişkili sanatçılardan bir seçki yapmış. Hoca Ali Rıza, Hikmet Onat, Ayvazovski, Avni Lifij, İbrahim Çallı, Nazmi Ziya gibi Türk resim tarihini oluşturan imzaların birbirinden güzel resimlerini bir arada görmek gerçekten güzel bir tecrübe. Bunların içinde mesela Halil Paşa’nın hiç bilinmeyen ‘nü’ karakalem çalışmaları gibi sürprizler bile var.

Yazının devamını okumak için tıklayın