Tarsus’un kapıları sanata açıldı – Kudret Sönmez

Biri kapanırken diğeri açılır kapıların… Tokmağı, zili vardır, bir de rezesi. Bazılarının diline yağ sürülmüştür, ses vermez. Ötekiler de kurumuş, kirlenmiş menteşeleriyle (rezeleri) gıcırtılı bir çığlık atarak hareketlenir. Bir de hayat kapısı vardır insanın; ömrün başı ve sonuyla alâkalıdır. Açıldığı vakit bellidir ama son kilidin ne zaman hangi saniyede vurulacağı pek bilinmez… Haaa, ayrıca sanatın da kapısı da vardır; insanlık var oldukça yüreklere amadedir, asla örtülemez!

***

Ahmet Bağ… Tarsus topraklarında filizlendi. İlk ve orta öğretimini memleketinde, liseyi Ankara Yükseliş Koleji’nde tamamladı. Güzel sanatlar akademisinde eğitim almak istedi ama olmadı. 1974 ‘te Çukurova Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Ve sanat hayatına dair yaşanmışlıklarını şu sözlerle dile getirdi:

‘’Yetenek, insanın içinde var olan bir duygudur. Daha önemlisi, var olan yeteneğini kullanma çabası ve isteğidir… Bağ motivasyonumu ve hedeflerimi yüksek tutarak ideallerime ulaşmaya çalıştım.

Karakalem, yağlıboya, akrilik, guaj ve suluboya türlerinde eserler üretirken son zamanlarda suluboya ve seramik üzerine yoğunlaştım.

Her kapının arkasında, ayrı bir yaşanmış hikâyesi vardır. Farklı hayatlar, kişiler, acılar ve mutluluklar… Kim bilir kimlerin gözyaşları, kahkahaları vardır bu kapıların ardında. Ne zaman kapalı kapının önünden geçsem acaba burada nasıl bir hayat yaşanıyor, kimler ne yapıyor diye çok merak ederim… Yanı sıra, ev halkının statüsüne göre dizayn edilen kapı tokmakları aslında çok şey anlatır. Bazen sert bir yumruk topuz, bazen de ince narin bir halka; o dönemlerde ev sahiplerinin zevkini yansıtmasının yanı sıra tokmağa vuranın kimliğini ne maksatla geldiğini de yansıtırdı. Eğer gelen erkekse büyük tokmağı vurur, kadın ise ince narin halkayı vururdu. Gelenin kimliğine göre içeridekiler kapıyı doğru kişiye açardı. Buradan yola çıkarak eski Tarsus evlerinin kapıları ve kapı tokmakları ilgimi çekmiştir. 40 yıldır Tarsus evlerini, kapılarını, kapı tokmaklarını fotoğrafladım. Tarsus’a kalıcı bir eser bırakmayı düşünüyorum. Çok titiz çalışmayla bunları resmettim, yani iğne ile kuyu kazdım. Resimlerimi, çok ince uçlu mürekkep içerikli tarama ucuyla meydana getirdim. Kapı tokmaklarının pirinç veya döküm metal olması, buna göre metal hissi vermesini de aynı şekilde yansıtmaya çalıştım. 135 tablodan oluşan bu eserlerin daimi olarak sergilenmesi lazım. Üzüntüm, bu eserlere sahip çıkılmaması ihtimali.  Son söz; inşallah dileklerim yerine gelir!”

Evli ve iki çocuk babası olan Ressam Ahmet Bağ’ın eserleri yurt içi ve dışında çeşitli koleksiyonlarda yer aldı. 1999 – 2019 yılları arasında 75. Yıl Tarsus Kültür Merkezi’nde Ahmet Bağ – Cumali Balcı olarak, akademik düzeyde karakalem, suluboya, yağlıboya, akrilik resim kursları verdi.

 

Yaz mevsimi kursları

Adana’nın merkez ilçesi Çukurova’da, sıcak ve nemli havanın yoğunlaşmasına rağmen resim kursları devam ediyor. Bu bağlamda, Çukurova Şehit Aytekin Kuru Halk Eğitimi Merkezi ve Çukurova Belediyesi’nin ortak projesi kapsamında ücretsiz eğitim veriliyor… Kursiyerlerle bilgi ve birikimlerini paylaşan Resim Öğretmeni Ressam Nuray Bozkuş, konuya dair şu bilgileri paylaştı:

“Okulların yaz tatiline girmesiyle birlikte, velilerin ve çocuklarımızın sanata olan ilgilerinin arttığını görüyor ve yaşıyorum. Bu yıl kurslar 19 Haziran’da başladı. Şu an atölyemizde, değişik zamanlarda 78 çocuk ve 27 gence eğitim vermekteyim. Resim çalışmalarımıza karakalemle başlayıp kuru ve yağlı boyayla devam etmekteyiz. Yaz dönemini içeren resim kurslarımız Ağustos’un son haftasına kadar devam edecektir.”

 

Çukurova Üniversitesi’nde mezuniyet sergisi

Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı 2022 – 2023 mezunları karma bir etkinlik gerçekleştirdi… Resim Anadal ve Heykel Anadal öğrencilerinin yapmış olduğu eserler, Ç.Ü. Kongre Salonu’nda 11 Temmuz saat 16.00’da sergilenmeye başladı. Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Nimet Keser ve Prof. Dr. Suat Karaaslan’ın desteklediği etkinlikte 17 öğrencinin çalışmaları yer aldı. Rengârenk bir ortamda gerçekleşen sergideki ürünler ilgi ve beğeniyle izlendi.