ADANADA YAPILACAK 100 ŞEY I – Haluk Uygur

1/ Kuş Pazarı’nı gezmek; Her Pazar sabahı Karataş yolunda kurulan pazarda, çeşit çeşit kuş ve evcil hayvanın satışı ve değiş tokuşu yapılır. Aslında burası Adana’da gelenek haline gelmiş kuş ve hayvan sevgisinin gösteri yaptığı bir yerdir.

2/ Tarihi Kız Lisesi Binası’nda vakit geçirmek; 19 yüzyılın 3. çeyreğinde önemli ressam Abidin Dino’nun dedesi Abidin Paşa tarafından yapılan görkemli bina yakın zamana kadar kültür merkeziydi. Maalesef şimdilerde devlet dairesi. Ama çevresi bile görmeye değer.

3/Gölde balık avlamak; Balık tutma merakınız varsa Adana’nın etrafına yayıldığı Seyhan Gölü bunun için güzel bir olanak. Göl üzerindeki Doğu Köprüsü manzarayı seyredip , biranızı içerek balık tutmaya çok uygun.

4/ 4 milyon yıllık Adanalı ile beraber olmak; Dünyada sadece 1000 birey kalan Yeşil Deniz Kaplumbağları’nın 600 bireyi Adana, Mersin ve Hatay sahillerinde yaşar. Onların yumurtlama zamanlarında bu faaliyetlerini izlemek önemli bir deneyimdir.

5/ Yelkenler fora; Bir mavi boncuk gibi kentin ortasında duran Seyhan Gölü’ne Yelken Kulübü’nde güzel bir balık ziyafeti çektikten sonra, yelkenle açılmaya ne dersiniz.

6/ Atlı Sporda bir gün; Bir gününüzü de Seyhan Nehri yanındaki Atlı Spor Kulübü’nde ata binmeye ve kent içindeki okaliptüs ormanında dolaşmaya ayırabilirsiniz.

7/ Tarihin içinde bir soğuk ayran, bir sıcak çay; 600 yıllık Ramazanoğulları Medresesi’nin tıp dershanesinde tabureler üzerinde içtiğiniz soğuk ayranın veya sıcak çayın tadına doyamayacaksınız. Oradaki kahvehanenin sahibine selamımı söyleyebilirsiniz..

8/ Dünyanın en eski evini ziyaret; Medreseye kadar gitmişken günümüzde kültür merkezi olarak kullanılan 600 yıllık Ramazanoğlu konağını da görmeli, Kanuni Sultan Süleyman’ın geçtiği kapının ilginç öyküsünü dinlemelisiniz.

9/ Ziya Paşa’nın Mezarı; Tarihi Adana’nın göbeğindeki Ziya Paşa Mezarını görünce aklınıza “Ainesi iştir kişinin, lafa bakılmaz, görülür rütbe-i şahsı eserinde” dizesi gelecektir. (Aynası yaptığı iştir kişinin, rütbesi eserinde görülür)

10/ Bu kez Adana’nın tarihi ilçesi Kozan’a gidelim ve Arıkan Konağı’nda Kozan’a özgü yemekleri, görkemli bir tarihi konağın içerisinde yiyelim mi?

11/ Hititlerden Ermenilere, Ermenilerden günümüze kadar Kozan Kalesi; Tam 4000 yıllık bir geçmiş Kozan Kalesi… Kale yolunda ise Ermeni Ortodokslar için kutsal Sis Manastırı’nın kalıntıları size tarihi yaşatacaktır. Bu turunuz hem tarih dolu olacak, hem spor yapmanızı sağlayacak hem de kır çiçekleriyle dans ettirecektir.

12/ Anavarza’da sanat ve bilim; Dioskorides isimli Adanalı hekimin dünyanın en eski tıp kitabı sayılan Materia Medica’yı Anavarza Antik Kenti’nde yazdığını biliyor musunuz ve Yaşar Kemal’in İnce Memed’ini yazmaya başladığı evin hala Anavarza’da ayakta olduğunu?…

13/ Kent içinde kanyon; Neredeyse Adana’nın Merkez ilçesi Karaisalı’da kentin içine girmiş olan “Kapı Kanyonu”, 5 kilometrelik yürüme olanaklarıyla ülkemizde bilinen en güzel kanyonlarındandır. Seyhan’ın kolu olan Çakıt Çayı burada yer altına girip yeniden çıkar.

14/ M1’de hafta sonu; Ben alışveriş yapmayı seviyorum diyenler için açık ve kapalı alanlarındaki eğlence, yemek ve alışveriş merkezleriyle Türkiye’nin en iyilerindendir M1 Adana…

15/ Toroslar’ın büyüsü; Aladağlar Milli Parkı içerisinde çok sayıda ve farklı kolaylıklarda yürüyüş, konaklama ve piknik yapma ve tırmanma olanakları Alplerden bile daha güzel.
(Listemin devamını ileriki günlerde paylaşacağım)