Gece hayatının sonu mu? – Mehmet Tez

Mehmet Tez

Müzik sektörünün çöküşe geçmesi artık haber değil, herkesin malumu. Konsere dayalı ekonominin devamı olup olmayacağı tartışılırken yeni bir tartışma da kulüpler ve kulüp kültürüyle ilgili. Bugün gelinen noktada kulüplerin tekrar açılıp açılmayacağı, açılsa bile eskisi gibi bir eğlence ve gece hayatından bahsedip bahsedemeyeceğimiz tartışılıyor. 

İngiltere’de gece hayatı ve bağlantılı sektörlerde 1.3 milyon insan çalışıyormuş. Aileleriyle birlikte düşünürsek, milyonlarca insanın geleceği şu an belirsiz. Gece hayatının merkezlerinden biri olan Londra’da yaşanan bu kriz elbette buraya özgü yerel bir durum değil. Bütün dünyada eğlence sektörü aynı krizi yaşıyor.  

Bazı tahminlere göre, artık eğlence sektörü eski haliyle asla geri dönmeyecek. Kısaca, parti bitti, şimdi yeni çareler aranıyor. Kulüpler mart ayından beri kapalı ve bunun kulüp ve gece hayatı kültürünün çıkışından bu yana yaşadığı en büyük kriz olduğu belirtiliyor. Peki, çare ne?

Bazı kulüpler yüksek volümlü müzik ve parti temasından sakin müziklere ve masalı düzene geçiyormuş. Bu şekilde temas azalıyor ve gece hayatının bir şekilde devam etmesi hedefleniyor.

Doğu Londra’nın renkli gece hayatına sahip semtlerinden biri olan Dalston’da bir süre önce gittiğimiz “Brilliant Corners” böyle bir yerdi. Bir tür kokteyl bar, sushi restoranı ve mini gece kulübü. Masalarda yemek yiyenler ve barın çevresinde ellerde kokteyller sohbet edenler var. DJ kabininde her akşam farklı bir isim (çoğu zaman plaktan) house, funk, disco ve bu türlerin altındaki sonsuz alt türlerde takılıyor. Belli bir saatten sonra masalar ve servis bittikten sonra hafif kulüp ortamına geçiliyor. Brilliant Corners Kovid dolayısıyla tarzını değiştirip dönüşen bir yer değil. Baştan beri bu şekildeydi. Sanırım yakın gelecekte gece hayatının nasıl olacağına dair güzel bir örnek.

Yazının devamını okumak için tıklayın