Sibel Ener’in Renk Dünyasına Bir Bakış / Ayla Seyman

Plastik Sanatlar Alanında Adana’nın yetiştirdiği önemli isimlerden Sibel Ener’in Renk Dünyasına Bir Bakış

ENER’in resimleri rastlantının ve doğanın keşfedildiği bir yerdir.

Işığın güçlü bir öğe olarak kompozisyona katıldığı lirik resimlerinde doğayı taklit etmek yerine onun anlamını araştırdığını görüyoruz. Sanatçı resmin plastik sorununa lekesel bir ritim duygusu ve renk değerlerinin geçişiyle çözümler üretmektedir. Ortaya çıkan tüm lekesel alanlar farklı teknikteki tersten boyama tarzıyla rengin varyasyonu yaratılarak çeşitlendirilmiş yüzeyler arasında farklı derinlik katları oluşturularak FIRTINA’yı yaratmıştır.

Yöntemindeki özgün anlatıyı deneysel bir yaklaşımla zenginleştirirken doğa, bilim ve estetiğin sınırlarını zorlayan bütünlük fikrini görselleştirir.

ADANA ile ilgili olarak yaptığı görsellerde şeffaf ve canlı tonların hâkim olduğu Çukurova güneşi zaman ve mekânı algılamada rol oynayan betim biçimlerinde, neyin mevcut neyin inşa edilmiş yapay bir gerçeklik olduğuna dair soruları canlı tutarak kurduğu soyut anlatımda izleyiciyi sınırsız olasılıkları ve görüntüleri düşünmeye davet eder niteliktedir.

Rengi tersten kullanma tekniğiyle boya katmanlarını üst üste getirerek manipüle ettiği görsellik sanatçının hayal gücüyle mevcut gerçekliği yeniden kurmasını sağlar.

Güçlü bir bellek ve anı gibi kavramları araştıran, çok yönlü bir sanatçı olan, ENER’İN eserlerindeki ışık auraları resimlerine kutsallık sunmaktadır. Çalışmalarının özel niteliği haline gelen dramatik tutum, güneşin natürel ışığı ile renk bulan malzeme, loş ortamda kasten planlanmış ışık düzeni sayesinde aydınlanmasından kaynaklanır.

ENER, doğanın estetik ve mistik bir kategori olarak sanat yapıtına nasıl dönüştürebileceğini araştırmaktadır.

Sibel Nur Ener kimdir?

Vagabond Galeri & Stüdyo’nun kurucusu sanatçı Sibel Nur Ener Adana`da yaşamaktadır. Eğitim hayatı boyunca resim tek ilgi alanı olmasına rağmen, Ingiltere`de bilgisayar öğrenimi görmüştür. Tekrar resimle buluşması 1991 yılında olmuştur. Kültür Bakanlığının Mustafa Dulda Atölyesinde 6 yıl yağlıboya, Mehmet Çekenoğlu ile de 2 yıl suluboya çalışmıştır. Sanatçı Adana Ressamlar Derneği üyesidir. Halen Adana`da kişisel çalışmalarını sürdürmektedir.
26 yıldır profesyonel olarak sanat camiasında bulunan ve solo çalışmayı tercih eden Ener, son 5 yıldır kendi geliştirdiği özgün bir teknikle pleksi cam üzerine resim yapmaktadır. Yaratım sürecinde çok amaçlı boya varyasyonları kullanarak sanatını icra etmektedir.