Bu Kalp Seni Unutur mu? – Burhan Şeşen

Burhan Şeşen

Onun birkaç şarkısını Ankara polis radyosunda dinleyip hayranı olmuştum ama fotoğrafını ilk kez 1971 yılında bir elinde 7 – 8 kiloluk bir orkinos bir elinde zıpkın yerde paletler omuzunda plaj havlusu objektife gülümserken görmüştüm. Bir gazetenin magazin ekiydi ve de çekildiği yer kuvvetle muhtemel Bodrum’du. Yana doğru taradığı kısa ama düz saçları, bronz teniyle gayet yakışıklı ve sağlıklı görünüyordu.

“Güzel ne güzel olmuşsun”, “Anadoluyum”, “ Vurulmuşum” hepimizin ezbere bildiği şarkılardı. Şarkılar kadar onun yumuşacık ses tonu ve yorumuna da hayrandık. Türk Folk Müziği’ni ilk kez Esin Afşar ve onunla tanımıştık.

Yıllar yılları kovaladı ve Fikret Kızılok ile ilk kez 1985 yılında Bülent Ortaçgil ile birlikte düzenledikleri “Çekirdek Sanat Evi” konserleri sayesinde tanıştık. Çekirdek Sanat Evi Bağdat Caddesi üzerinde Çatal Çeşme’de küçük bir giriş katıydı. Normal bir evin salonu kadar bir mini konser alanı ve de Fikret’in makaralı büyük bir teybe konserleri canlı kayıt yaptığı yine ufak bir bölüm vardı. Deneysel ve öncü bir yer denilebilir burası için. 80’li yıllarda hayranı olduğumuz iki müzisyen Ortaçgil ve Kızılok’un Türkiye’deki müziğin kötü gidişi yüzünden müziğe ara verdikleri bir dönemdi. Ve de bu ufak sanat evi bu iki usta için bir kaçış noktasıydı. Orada çok önemli isimler konserler verdi. Bu kayıtlar canlı olarak kaydedildi ve de kaset olarak sayıca az bir kitleye ulaştı. Bu kasetlerin kapak tasarımını da Fikret’in oğlu -o zaman sanırım 4-5 yaşlarındaydı- Yağmur yapıyordu.

Fikret’le orada başlayan arkadaşlığımız 2000’li yılların başına kadar devam etti. Çok farklı biriydi. Muhalifti… Sivri dilliydi… Geçimsizdi… Dediğim dedikti… Ama şahane biriydi. Entelektüeldi. Gurme ve aşçıydı. Denizciydi. Çevreciydi… Kitap kurduydu…

Acımasız bir eleştirmendi… Siyasi alanda olduğu kadar meslektaşlarını da acımasızca eleştirirdi. Zülfü Livaneli, Ahmet Kaya ve Ajda Pekkan’ı hedef aldığı “Piştt Barmen “ve “Aynadaki Maymun” ve de aydınlara gönderme yaptığı “Entelektüel” bunlardan bir kaçıydı.

Yazının devamını okumak için tıklayın