ÇDSO’dan Dünya Kadınlar Günü Konseri – Taşar Erkol

Michal Nesterowicz / Şef
Taşar Erkol

“Dünya Kadınlar Günü Konseri”

Tarih               : 08.03.2019

Yer                  : Adana Büyükşehir Belediyesi Konser Salonu

Saat                 : 20:00


Şef                   : Michal NESTEROWICZ

Solist                           : Soyoung YOON                                             “keman”

Program          :  Johannes BRAHMS / Keman Konçertosu         Op: 77              Re Majör

   Pyotr İlyich ÇAYKOVSKİ / Senfoni No: 5      Op: 64              Mi Minör

MİCHAL NESTEROWİCZ                             

“Wrocław Müzik Akademisi” nde eğitim gören Michał Nesterowicz 1997’de Marek Pijarowski’den mezun oldu.  2008’de “Cadaqués Orchestra Avrupa Şeflik Yarışması” nı kazanan Michał Nesterowicz, İspanya, İsviçre, İtalya, Polonya ve Birleşik Krallık’taki birçok önemli orkestraları ve birçok önde gelen Avrupalı ​​toplulukları yönetmeye devam etti. Orquesta Sinfónica de Tenerife’nin sanat yönetmeni ve daha önce Orquesta Sinfónica de Chile ve Polonya Baltık Filarmoni Orkestrası’nda (Gdańsk) eşdeğer görevlerde bulundu. Çalıştığı diğer orkestralar arasında Tonhalle Orkestrası Zürich, Royal Liverpool Filarmoni Orkestrası, Kraliyet Filarmoni Orkestrası, Kraliyet İskoç Ulusal Orkestrası, Orquesta y Coro Nacionales de España, Orquesta Sinfónica de Barcelona y Nacional de Catalunya, Orquesta Sinfónica de Galicia, Orquesta Sinfónica de Navarra, Orchestra della Svizzera Italia, Belçika Ulusal Orkestrası ve Basel Senfoni Orkestrası bulunmaktadır.

Katowice’deki Altıncı Grzegorz Fitelborg Uluslararası Şeflik Yarışması’nın kazananları arasında yer aldı.

Elgar, Paderewski, Lutoslawski ve Szymanski’nin çalışmalarını da dâhil olmak üzere Londra ve Szczecin’de Polonya temalı bir program yürütmek için BBC Senfoni Orkestrası’na projeler yürüttü ve HR Sinfonieorchester Frankfurt, Orchester Philharmonique de Monte Carlo, Portland Symphony, Vancouver Senfonisi ve Kore’de,  aynı zamanda Sinfonieorchester Basel (Baş Konuk Şefi), NDR Elbphilharmonie Orchester, Orchester Ulusal de Lille, Singapur Senfoni Orkestrası ve Malmo Senfoni Orkestrası ile düzenli konserlerini sürdürmektedir. 2008 yılında Cadaqués Orchestra Conducting Competition’ın kazananı ve Katowice’deki 6. Grzegorz Fitelberg Uluslararası Şeflik Yarışması’nın ödüllü adayları arasında yer aldı.

2017/18 sezonunda Gewandhausorchester, Nederlands Filarmoni Orkest, Brucknerorchester Linz, Staatsorchester Kassel, Lahti Senfoni Orkestrası ve Malezya Filarmoni Orkestrasında yer aldı. Geçtiğimiz sezonlarda yapılan başarılı konserlerin ardından Orquestra Simfònica de Barcelona, ​​Orquesta Sinfonica de Galicia, Orchestra Sinfonica Siciliana, Prag Radyo Senfoni Orkestrası, Ulusal Tayvan Senfoni Orkestrası ve Orquestra Filamonica de Minas Gerais’e geri döndü.

Soyoung Yoon / Solist

Soyoung YOON                  (Doğum: 18 Ekim 1984 SeulGüney Kore – … )

Beş yaşındayken keman öğrenmeye başladı ve kısa süre sonra “Güney Kore’de Chun-chu Müzik Yarışması, Seul Senfoni Yarışması, Genç Müzisyenler Yarışması ve Unpa Müzik Ödülü” nü kazandı. Poznań’daki (2011) “Uluslararası Henryk Wieniawski Keman Yarışması”nda Birincilik Ödülü’nü kazandıktan sonra, kendi kuşağının en büyük kemancılarından biri olarak kabul edildi. 

Dünyanın en prestijli keman yarışmalarında ödüller kazanmıştır: Indianapolis (2010), Brüksel’deki Kraliçe Elizabeth (2009) ve Moskova’daki Çaykovski (2007). Kariyerine Yehudi Menuhin Uluslararası Keman Yarışması’nda (2002), daha on yedi yaşında, beklenmedik bir Birincilik Ödülü ile başladı. Bir yıl sonra, Köln’deki “Kulen Kampff Uluslararası Müzik Yarışması” nın en genç kazananı ve Hannover Uluslararası Yarışması’nda finalist oldu. 2005 yılında Tibor Varga Uluslararası Yarışması’nda birincilikle devam etti ve burada Bartók özel ödülünü aldı ve Kore Müzik Derneği ona “En İyi Genç Sanatçı” unvanını verdi. 

2006 yılında David Oistrakh Yarışması’nda yönetim kurulu tarafından Grand Prix’i kazanarak, müzik dünyasını hayrete düşürdü. Schleswig-Holstein Müzik Festivali, St Petersburg’daki Müzikal Olympos Festivali, Tokyo Suntory Salonu, Tel Aviv Sahne Sanatları Merkezi, Seul Sanat Merkezi ve Moskova’daki Rostropovich Festivali’nde resitaller verdi. Konserde Rus Ulusal Orkestrası, Belçika Ulusal Orkestrası, WDR Senfoni Orkestrası Köln, NDR Senfoni Orkestrası, Quebec Senfoni Orkestrası, Polonya Ulusal Radyosu Senfoni Orkestrası, Kiev Ulusal Radyo Orkestrası, Euskadiko Bask Ulusal Orkestrası, Bern Senfoni Orkestrası, Zürih Senfoni Orkestrası, Philharmonie der Nationen, Trondheim Solistleri, Moskova Virtüözleri, Londra Mozart Oyuncular, Viyana Oda Orkestrası ve Zürih Oda Orkestrası ve Mario Venzago, Gilbert Varga, Saulius Sondeckis, Muhai Tang, Justus Frantz ve Gabriel Chmura gibi olağanüstü şeflerle çalıştı.

Soyoung, Shlomo Mintz, Ida Haendel, Donald Weilerstein ve Victor Danchenko gibi saygın pedagog ve danışmanlarla çalıştı. Kore Ulusal Üniversitesi’nde Kim Nam-Yun ve Musikhochschule Köln ve Musikhochschule Zürih’te Zakhar Bron ile çalıştı. Soyoung Yoon, “Antonio Stradivari” (‘Kral George’, 1710) ve “Giovanni Battista Guadagnini” (“eski” Bueckeburg, 1773) tarafından yapılmış kemanlarla çalmaktadır.

JOHANNES BRAHMS

(Doğum: 7Mayıs1833 Hamburg, Almanya – Ölüm: 3.Nisan.1897 Viyana, Avusturya)

Alman besteci ve piyanist olan Brahms, senfoniler, konçertolar, oda müziği, piyano parçaları ve 200’den çok şarkı bestelemiştir. Baba Johann ilk yıllarda çocuğunun eğitimiyle kendi ilgilendi. Daha sonra 5 yaşına gelince onu piyano öğretmeni Eduard Marxsen’den dersler aldırmaya başladı. Brahms çok geçmeden piyanoda ilerledi, bunun üzerine milletlerarası sanatçı alış verişi yapan bir firma, Brahms’ı alıp Amerika’ya götürmeyi ve ona Brahms, 12 yaşında gemicilerin eğlendiği bir dans kulübünde piyano çalmaya başladı. 1849 yılında ünlü Macar kemancı Eduard Remeny ile tanıştı ve onunla konser gezilerine çıktı, Macar danslarını öğrendi. Konser gezilerini sürdüren Brahms, 1853’de Düsseldorf’ da müzik işeri müdürü Robert Schumann ve eşi Clara ile tanıştı. Schumann, Yeni Müzik Dergisi’nde “Yeni Olanaklar” başlıklı yazısında Brahms’ı dünyaya tanıttı. Brahms 1858’de bestelediği “Çocukların Şarkıları” adındaki albümü Schumann’ın çocuklarına armağan etti. Brahms daha 25 yaşındayken Detmold ilinin müzik müdürlüğüne atandı. Bu arada ünlü orkestra serenadını yazdı, Hamburg Kadınlar Korosu’nu yönetti. 1863 yılında Viyana’ya gitti.  Orada verdiği konserde kendi eserlerini çaldı ve Viyana halkı tarafından benimsendi. 1872’den 1875’e kadar Viyana Müzik Akademisi’ni ve Viyana Müzik Sevenler Derneği’nin orkestrasını konuk şef olarak yönetti. Bu arada annesinin ölümü Brahms’ı çok etkiledi ve konusunu Alman dinsel yazılarından alan “Bir Alman Ağıtı” adlı en güzel eserini besteledi. Brahms 1.senfonisi op. 68 do bemol minör üzerinde 10 yıl çalışarak, 1875’de tamamladı. Bu senfoni çok beğenildi, 1877’de Cambridge Üniversitesi fahri doktorluğuna, 1881’de Breslau Üniversitesi fahri profesörlüğüne, 1886’da Prusya Hükümeti tarafından “soyluluk” payesi ve o yıl Berlin Akademisi Üyeliği’ne seçildi. Son zamanlarda Brahms’ın sağlığı bozulmaya başladı. İyileşmeye başladığı sırada 64 yaşındayken Viyana’da hayatını kaybetti.

Keman Konçertosu                  Op: 77             Re Majör

İlk yorumu       : 1 Ocak 1879 – Leipzig, Gewandhaus Orkestrası

Şef                   : Johannes Brahms

Solist               : Joseph Joachim

Johannes Brahms 1878 yılı yaz ayında, Avusturya’nın güneyindeki Pörtschach kasabasında geçirdiği mutlu tatil sırasında, bu tek Keman Konçertosu’nu bestelemiştir. Konçertoda, solistten olağanüstü bir teknik beklenir; ancak bu teknik üstünlüğün gerektirdiği virtüozluk amaç değil, orkestrayı tamamlamak içindir. Bu zorluğu nedeniyle esere “Kemana Karşı Bir Konçerto” adı da verilmiş ve virtüoz kemancı Sarasate, “Elimde kemanla bekleyip en güzel melodiyi obuanın mı çalmasını bekleyeyim?” sözleriyle konçertoyu eleştirmiştir. Eser üç bölümden oluşur:

  1. Allegro non troppo
  2. Adagio
  3. Allegro giocoso, ma non troppo vivace, Poco piu presto

Brahms’ın eseri aslında dört bölüm olarak planladığı, ancak sonradan dördüncü bölüm Scherzo’yu çıkartarak 2. Piyano Konçertosu’nda kullandığı tahmin edilmektedir.

Birinci Bölüm: Allegro non troppo

3/4’lük ölçüde ve Re Majör tonda başlayan, oldukça geniş tutulmuş, lirik ve senfonik bir yapıdadır. Orkestranın girişiyle sakin ve neşeli ana tema viyola, viyolonsel, fagot ve kornolarla duyurulur. Temayı obua geliştirmek isterse de, ritmik özelliği ağır basan minör tondaki yan tema, ana temaya kontrast oluşturur. Daha sonra sahnede solo çalgı keman belirir; güçlü bir şekilde her iki temayı geliştirir. Orkestra, fortissimo bir zirvede sözü kemanın solo kadansına bırakır. (Konserlerde genellikle Joachim’in kadansı çalınmakla birlikte, bazen Kreisler, Heifetz veya Milstein’in ki de yer almaktadır.) Kemanın orkestra üzerinde yükselerek ana temayı tekrar duyurmasından sonra, bölüm parlak şekilde sona erer.

İkinci Bölüm:

2/4’lük ölçüde ve Fa Majör tonda başlayan güçlü ve enerjik havasına karşıtlık oluşturur. Pastoral ve soylu güzellikte üç bölümlü bir arya, zarif ve saydam bir orkestrasyonla duyurulur. Sarasate’nin kıskandığı bir Bohemya halk ezgisini andıran tema, önce tahta üfleme çalgılar ve kornonun eşliğinde obuanın duygulu tınısıyla 29 mezür süresince sunulur. Ancak 32. mezürde giren keman, temayı bu barış havası içinde geliştirir.

Üçüncü Bölüm:

2/4’lük ölçüde, Re minör tondaki şen ve çabuk ama çok canlı olmayan tempoda bir rondo kuruluşundadır. Brahms’ın, konçertoyu ithaf ettiği Joachim’in Macar asıllı olduğunu düşünerek Macar-Çigan ezgilerinden esinlendiği söylenen bu bölümün ilk iki teması gerçekten de çigan izlenimini verir. Keman temayı, yaylı çalgıların 16’lık trioleleri eşliğinde sunar. İkinci tema ise güçlü oktavlarla duyurulur. Bölüm boyunca ustalığım sergileyen kemanın orkestra eşliğindeki kadansından sonra, büyük bir coda’ya ulaşılır. Burada ana tema canlı bir marş ritminde işlenir ve eser güçlü bir finalle sona erer.

Peter İlyiç Çaykovski

Pyotr Ilyich Tchaikovsky (Asıl adı)

Doğum: 7 Mayıs 1840 Votkinsk, Rusya Ölüm:  6 Kasım 1893, St. Petersburg, Rusya

7 Mayıs 1840’da Ural Dağlarında bir maden kenti olan Votkinsk’te doğdu. İyi bir öğrenim gördü ve özel müzik dersleri aldı. Ailesi St. Petersburg’a yerleşince bu kentte hukuk öğrenimine başladı. 14 yaşındayken çok bağlı olduğu annesini kaybetti ve bu daha sonra eserlerinde bile kendisini gösterecek olan depresif yanının gelişmesine katkıda bulundu. 19 yaşında eğitimini tamamlayarak devlet memuru oldu. 21 yaşındayken Sonradan St. Petersburg Konservatuarı’na dönüşecek yeni bir müzik okuluna kaydoldu. 1865 yılında mezun oldu ve Moskova Konservatuvarı’nda müzik öğretmenliğine başladı. Bu kurumda çalıştığı 11 yıl boyunca birçok büyük eser yazdı.  Tchaikovsky, 1875’de ilk kez seslendirilen 1. Piyano Konçertosu ve 1876’da sahnelenen Kuğu Gölü balesi ile büyük başarı kazanmıştı. Aynı yıl birkaç hafta gibi kısa bir süre içerisinde Francesca da Rimini adlı senfonik şiiri (ya da senfonik fantezi) besteledi. Eşcinsel eğiliminin dedikodulara yol açmasını önlemek için 1877’de konservatuvardan bir öğrencisi ile evlenen Tchaikovsky’ nin bu evliliği çok başarısız olmuş ve intihar girişiminde bulunmasına yol açmıştı. Dokuz hafta sonra eşini ve Moskova’yı terk eden ancak boşanamayan besteci 1878’de varlıklı bir müziksever olan Nadezhda von Meck ile tanıştı. 11 çocuklu bu genç kadın Tchaikovsky’ i maddi olarak destekledi ancak ilişkileri sadece mektuplaşma yoluyla sürdü, von Meck’ in isteğiyle birbirlerinin yüzünü görmediler. Aldığı maddi destek sayesinde öğretmenlikten ayrılıp kendisini bestelerine verdi. En başarılı operası olan Eugene Onegin ‘i 1879’da tamamladı. 1878-1885 yıllarını Avrupa-Rusya arasında gidip gelerek geçiren besteci, gittiği ülkelerde orkestralar yönetti. 1880’de 1812 Yılı Uvertürü ‘nü yazdı; 1881’de ilk kez seslendirilen Keman Konçertosu zamanla keman dağarcığının en gözde eserlerinden birisi oldu; 5. Senfoni 1888’deki ilk seslendirilişinden itibaren büyük başarı kazandı; 1889’da Uyuyan Güzel balesi sahnelendi; 1890’da yazdığı Maça Kızı, o yıl Çarlık Operaevi’nde sahnelendi. 1891’de ABD’ye giderek kendi eserlerinden oluşan dinletiler gerçekleştirdi. Sanatının doruğuna çıktığı sırada Nadezhda von Meck parasal olarak desteklemeyi ve mektuplaşmayı kesti. Ancak Tchaikovsky beste çalışmalarını sürdürdü ve 1892’de Rusya’da bir turne gezisine çıktı. Moskova yakınlarında bir ev alarak burada “Patetik Senfoni” yi besteledi, Fındıkkıran balesini yazmaya başladı. 1893’te kolera salgını sırasında kaynatılmamış bir bardak su içmesi sonucu yatağa düşerek (bir başka iddiaya göre ise bir soylunun yeğeni ile olan ilişkisinden ötürü zehirlenerek veya kendisini öldürmek için arsenik içerek) Petersburg’da öldü.

Senfoni No: 5               Op: 64             Mi Minör

İlk yorumu 1888, St. Petersburg. Besteci eserin çalındığı ilk aylarında Hamburg Filarmoni Derneği Başkanı Theodor Avé-Lallement tarafından sürekli olarak orada kalması önerilmiş, bu istek gerçekleşmemiş fakat daha sonra iki ayda tamamlanan senfoni öneriyi yapana adanmıştır. Peter İlyiç Çaykovski’nin bu yapıtı baştan sona derin acılı duygular, mutsuzluk ve yakarışlarla işlenmiş ve bazı müzik uzmanlarınca “Kader Senfonisi” olarak yorumlanmıştır. Senfoni dört bölümdür:

  1. Andante – Allegro con anima
  2. Andante cantabile, con alcuna licenzo
  3. Valse Allegro moderato
  4. Finale, Andante maestoso-Allegro vivace

                   Birinci Bölüm (Andante – Allegro con anima)

İki klarnetin kalın seslerinden yankılanan melankolik bir ezgiye girer. Bir tür “Leitmotiv” olan ve Tschaikovski tarafından “Kader teması” diye adlandırılan bu ezgi her bölümde görünecek, gölgesi tüm yapıyı kapsayacaktır. Klarnet ve fagotta beliren ana “tema” biraz iyimserlik katarsa da korkulu düşünceleri silemez, kemanların sunduğu bir yan “tema” ağır ve kuşkulu havayı sürdürür.

İkinci Bölüm (Andante cantabile, con alcuna licenzo)

Kornodan yansıyan bir “tema” ile girer. Doğu kaynaklı bir dizi süslemeden sonra tekrar belirir. “Kader teması” ve duygusal gerilimler acılı bir “coda” ile çözülür.

Üçüncü Bölüm (Valse. Allegro moderato)

Tatlı ve zarif bir valsle girer, ortadaki figürlerle süslenir, bitişte “Kader teması” bu gölgeli mutluluğu büsbütün karartır.

            Dördüncü Bölüm (Andante maestoso-Allegro vivace)

Ağır bir marş temposuyla girer. “Kader teması” çabuklaşan, coşan, alabildiğine parıltılı marşı sürükleyerek eseri sonuçlandırır.

Taşar Erkol

adabul.com