Sanat ve tasarım eğitiminde sonun başlangıcı mı? – Bülent Vardar

Bülent Vardar

Sanat ve tasarım eğitiminin doğasına uygun olan sınav yöntemlerinin devam ettirilmesinin sağlanmasının önemli olduğunu hatırlatalım.

1998-1999 eğitim öğretim yılı öncesinde, ülkemizdeki Güzel Sanatlar Fakültelerine bağlı olan ve kuruldukları günden belirttiğimiz tarihe kadar özel yetenek sınavıyla öğrenci alan Sinema TV Bölümlerinin özel yetenek sınavları, YÖK tarafından iptal edilmişti. Nedenini araştırmaya giriştiğimizde işin aslı ortaya çıktı!

Bu karar alınmadan önce, İletişim Fakültelerinin Radyo TV Bölümlerinin isimleri, Radyo TV Sinema olarak değiştirilmişti. İşin ilginç yanı ise bu karar alındıktan sonra bile Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Sinema TV Bölümü’yle, Bilgi Üniversitesi Sinema TV Bölümü’nün isimlerine Radyo nitelemesi de eklenmedi. Marmara Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema TV Anasanat Dalı Başkanı olduğum 2000’li yılların başında, Maltepe Üniversitesi GSF Dekanı olan Prof. Sabri Özaydın’la birlikte YÖK’e gittik ve neden özel yetenek sınavlarının önemli olduğunu YÖK Başkan Yardımcısı ve Başkan Vekiline anlatmaya çalıştık. Aldığımız yanıt nasihat niteliğindeydi: İsimleri aynı olan iki bölümün, farklı sınav yöntemleri olamaz!..

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), 10 Ekim 2019 tarihinde aldığı bir kararla, eğitim veren 14 bölümde özel yetenek sınavlarının iptal edilmesine karar verdi. Bu bölümler: Çizgi Film (Animasyon), Grafik, Grafik Resimleme, Baskı, Grafik Tasarım, Moda Giyim Tasarımı, Moda Tasarımı, Moda ve Tekstil Tasarımı, Rekreasyon, Spor Bilimleri, Spor Yöneticiliği, Tekstil, Tekstil Geliştirme ve Pazarlama, Tekstil Tasarımı, Tekstil ve Moda Tasarımı. Bu bölümler aynı zamanda merkezi yerleştirmeyle de öğrenci alan bölümler…

Diğer yandan Endüstri Ürünleri Tasarımı ve İç Mimarlık Bölümleri hem GSF ya da Sanat ve Tasarım Fakülteleri altında yer alıp özel yetenek sınavıyla, hem de ODTÜ, İTÜ gibi ülkemizin önemli üniversitelerinin Mimarlık Fakülteleri altında yer alarak merkezi yerleştirme sınavıyla öğrenci almaktaydılar. 2010-2016 yılları arasında Okan Üniversitesi GSF Dekanı olarak çalışırken, çelişkili görünen bu durum hakkında her iki türde öğrenci alan kurumların yetkilileri ve öğretim elemanlarıyla görüşmeler yaparak, öğrenci seçiminde oluşan farklılığın nedenlerini anlamaya ve değerlendirmeye çalışmıştım.

YÖK, 2017-2018 eğitim öğretim yılı öncesinde aldığı bir kararla, bu bölümlerin özel yetenek sınavlarını da iptal etti. Geçen hafta YÖK’ün aldığı kararla, yukarıda adı geçen 14 bölümün de özel yetenek sınavlarının 2020-2021 Eğitim Öğretim Yılından geçerli olmak üzere iptal edildiği duyuruldu. Şüphesiz bu gelişmeler hem eğitimciler cephesinde, hem de özel yetenek sınavlarına hazırlanan öğrenciler ve velileri arasında infial uyandırdı.

Yazının devamını okumak için tıklayın