The Wall 40 yaşında: Bir komünist askerin gizli hikayesi

Önce dindar bir Hıristiyan ve vicdani retçi, sonra bir komünist ve asker olan Eric Fletcher Waters Anzio’ya yapılan daha ilk dalga çıkartmada düşenlerden birisiydi. Yükselen faşizme karşı gönüllü olarak savaş katılmıştı. Bu açıdan düşen onbinlerce insan gibi o da ardında bir aile bırakmıştı. Ancak her ne kadar kendisi bunu hiç bilemeyecek olsa da, antifaşist tutumu ve hayatını kaybetmesi dünya tarihinin en ünlü albümlerinde biri olan ‘The Wall’un merkezinde olacaktı. Çünkü savaşa giderken kundakta bıraktığı çocuğu, Roger Waters’dı…

İkinci Dünya Savaşı’nın kızıştığı 1943 yazından itibaren ABD ve İngiltere öncülüğündeki kuvvetler İtalya’ya çıkartma yapar. Sovyetler Birliği’nin çağrılarına rağmen geciken bu saldırı Nazilerin ve İtalyan faşistlerinin Avrupa’daki hattını kırmak açısından önemlidir. 1944’ün baharında Roma’nın güneyinde müttefik güçler Nazilerle bir kez daha karşı karşıya gelir. “Anzio Savaşı” olarak bilinen ve yaklaşık 130 gün süren bu çatışmalarda her iki taraftan toplam 100 bine yakın insan hayatını kaybeder.

Roger Waters

Bu yıl yayınlanışının 40. yılı olan Pink Floyd’un The Wall albümü, resmi rakamlara göre dünyanın en çok satan 10 albümünden biri. Grubun çoğu şarkısını ezbere bilen yüzbinlerce hayranını saymazsak eğer, Pink Floyd dendi mi akla gelen ilk şarkı da, ‘We dont need no education’ (bizim eğitime ihtiyacımız yok) dizeleriyle ünlenen, ‘Another Brick In The Wall’ şarkısıdır. Bu The Wall albümünün en çok ses getiren eseri olsa da aslında albüm, içindeki her bir şarkıyla bütünlük içeriyor. Baştan sona yabancılaşmayı, modern toplumun karşısında örülen duvarları, otoriteleri konu alan şarkılarını anlattıklarını daha iyi kavrayabilmek için Roger Waters’ın bu albümdeki rolünün altını çizmeliyiz.

Yazının devamını okumak için tıklayın