‘Yeni normal’imiz paylaşma ve dayanışma

Küresel koronavirüs salgınından birçok sektör gibi Türkiye’deki sanat galerileri de derinden etkilendi. Yaklaşık iki aydır kapalı olan galerilerin yöneticileriyle yaşadıkları sorunları ve gelecek planlarını konuştuk.

Koronavirüs salgını nedeniyle kültür sanat kurumları iki aydır kapalı. Dünyanın en büyük sanat fuarı konumundaki Art Basel’in eylül ayına ertelendiği duyuruldu. Ancak açıklamada, bu tarihin çok erken olabileceği ve alternatif olarak online platformlarını güçlendirip ‘yeni normal’e adapte olmaya çalışacaklarının altı çizildi. Almanya’da müzeler açılmaya başladı. Ama müze yöneticilerinin çekinceleri büyük. Zira sosyal mesafe kuralı nedeniyle müzelerin en büyük izleyici kitlesi olan grup ziyaretleri, uzun bir süre yapılmayacak.Devlet politikalarına baktığımızda sanat destekleri yeterli değil. İşin maddi zorluklarını bir kenara bırakıp pozitif yönden bakmaya çalışırsak… Ayakta kalmak biraz değişim, adaptasyon ve esnekliğe bağlı; gerekirse küçülmeye de… Farklı görüşlere göre, birkaç yıldır düşüşte olan sanat fuarlarının uzun bir süre yapılamayacağı, sanat ekosisteminin yeniden yapılanması gerektiği de konuşuluyor. Sistemin yeniden kurulup sağlıklı devam edebilmesi için sanatın tüm kurumlarının birbirini desteklemesi, iyileşmeyi hızlandırabilir. Pandeminin en ciddi etkilerini sanatçılarla birlikte yaşayan Türk galeriler, daha radikal güvencelere ihtiyaç duyuyor.

Bir yandan mekânsal varlıklarını korumaya çalışırken online platformlarda görünür olmak için ciddi bir uğraş içindeler. Galeri yöneticileriyle yaşadıkları sorunları ve geleceğini konuştuk.

Yazının devamını okumak için tıklayın